Az USA nyugati részének természeti értékei nyomában

Egy hihetetlenül változatos és izgalmas bakancslistás kalandutazásra nevezhetsz be, de vigyázz mert kiscsoportos utazás, így hamar elfogynak a helyek!

Régi vágyad látni Amerikát? Lenyűgöznek a természet csodái? Évek óta halogatod a „nagy utazást”? Messzire mennél, de nincs időd megszervezni, vagy nem mersz egyedül nekivágni? Ne halogasd tovább, repülj át velünk az óceánon, garantáltan nem fogod megbánni!

Velünk megnézheted a világ első nemzeti parkját, ahol nagy valószínűséggel szabadon élő macikkal, bölényekkel és jávorszarvasokkal is találkozhatsz, betekintést kaphatsz a kanyonok földjébe, kaliforniai mamutfenyő óriások között sétálhatsz, sőt még Las Vegas és Los Angeles csillogásába és San Francisco különleges világába is bepillanthatsz. Megéri rá gyűjtögetni ;)

Részletes program

1. nap, Utazás

Egy hosszú nap után (kora reggeli indulás Budapestről) két átszállással az esti órákban megérkezünk Bozeman városába, ahol kisbuszunk átvételét követően feltöltjük élelem készleteinket és elfoglaljuk szállásunkat egy helyi motelban.

2. nap, Yellowstone

Kora reggeli indulás után utunkat a világ első nemzeti parkja felé vesszük. Már maga az autóút is igen látványos, hatalmas fenyőerdők között autózva érkezünk meg Maci Laci otthonába. A terület a Föld legnagyobb érintetlen ökorendszereinek egyike. Elsőként a Mammoth Hot Springs nevű mésztufa kiválásban gyönyörködhetünk, majd akiknek kedve van, megmártózhat a geotermális hő által melegen tartott Boiling River-ben (magyarul, forró folyó). Tovább autózunk a Tower vízesés felé, közben folyamatosan a tájat nézzük és próbáljuk megtalálni a medvéket, bölényeket, fehérfejű sast vagy épp a jávorszarvast. A Tower vízesés után a park egyik leglátványosabb részéhez autózunk. Ez nem más, mint a Yellowstone Grand Canyonja az alsó és felső Yellowstone vízeséssel. Az Alsó Yellowstone vízesésnél 94 magasról zúdul alá a hatalmas víztömeg, hogy aztán lenyugodva folytassa útját a pasztellszínű kanyonban. A parkot elhagyva felállítjuk sátrunkat látványos kempingünkben, majd Cody hangulatos kisvárosába érkezünk, hogy megnézhessük az esti rodeót.

3. nap, Yellowstone

Ezen a napon folytatjuk a híres szupervulkánnal való ismerkedést, ma a geotermális képződményeké lesz a főszerep. A Yellowstone tó partján autózva (elképzelhető, hogy a tavat június első felében még a több méter vastag téli jégtakaró maradványa borítja) megállunk a tó nyugati öblénél (West Thumb) található kis gejzír medencénél, ahol számos gőzölgő, bugyborékoló, füstölgő, rotyogó utóvulkáni tevékenységgel ismerkedhetünk. A napot a fölső gejzír medence felfedezésével folytatjuk. Kiépített fa pallókon sétálunk a geotermális képződmények között. Ez a terület ad otthont az Old Faithful-nak, ami mint neve is mutatja, a világ legkiszámíthatóbb gejzíre. Kis várakozással garantáltan elcsíphetjük, ahogy a felszín alatti hő által felmelegített gőz oszlop 32-56 méteres magasságba tör, hogy aztán a levegőben lehűlve újra kicsapódjon, és víz formájába visszahullva a repedéshálózatba elölről indulhasson a körfolyamat. Itt lesz idő megebédelni az étteremben, körülnézni az ajándékboltban, vagy éppen megvárni még egy kitörését a gejzírnek. A délutánt a középső gejzír-medence felfedezésével töltjük, aminek leghíresebb képződménye a Grand Prismatic Spring, a világ 3. legnagyobb hőforrása. A forrás szegélyének különleges színét a vízben élő termofil baktériumok okozzák. Élményekkel feltöltődve autózunk tovább esti szálláshelyünk felé, ami a Grand Teton egyik kempingében lesz, ahol 4000 m-es hegycsúcsok vesznek körül minket.

4. nap, Jackson Hole, Salt Lake City

Reggel sátraink lebontása után teszünk egy rövid sétát Jackson Holeban, a hangulatos hegyi kisvárosban, hogy ezzel töltődjünk fel az előttünk álló hosszú autózásra. Körülbelül öt órát autózunk Salt Lake  City-ig, ahol sétálunk egyet a Nagy-Sós-tavon található Antilop-szigeten. Ha időnk engedi, kipróbáljuk milyen lebegni a sós vízben és teszünk egy rövid sétát Salt Lake City belvárosában. Hosszú autózásunk még nem ért véget. Tovább folytatjuk utunkat dél felé, majd elfoglaljuk szállásunkat egy motelban.

5. nap, Bryce Canyon

Reggel körülbelül két órás autózással érjük el a Bryce Canyon Nemzeti Parkot. Az egész nap rendelkezésünkre áll, hogy bebarangoljuk a vörös sziklatűk végeláthatatlan labirintusát. Két-három órás kirándulást teszünk a Wall Street nevű útvonalon, ahol az ember piciny pöttynek érezgeti magát a hatalmas vörös sziklafalak és sziklatűk között. Ezen kívül felkeressük a parknak számos kilátópontját. Kora este foglaljuk el szállásunkat egy közeli motelban.

6. nap, Zion Nemzeti Park, Horseshoe Bend, Glen Canyon gát

A Zion Nemzeti Park egy vörös homokkőben képződött, 24 km hosszú kanyon, ami helyenként a 800 m-es mélységet is eléri. A legtöbb kanyonnal ellentétben itt a kanyon alja jól megközelíthető és dús növényzettel borított. Innen kapaszkodunk fel az Angels Landing-re, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a kanyonra. A négy órás túra igencsak próbára teszi az ember tériszonyát, hiszen a vékony hegygerincen, helyenként sziklába vert láncokba kapaszkodva kell magunkat felküzdeni a csúcsra, de a látványért megéri. A tériszonyosok az út felénél vissza fordulhatnak. Odáig könnyen járható út vezet és a panoráma már onnan is csodás. A túra után ismét autóba ülünk és Page városáig meg sem állunk. Itt megcsodáljuk Powell-tavat és az elképesztő méretekkel rendelkező Glen-Kanyon Gátat, ami a tavat felduzzasztotta. A Glen-Kanyon gátjától délre, a Colorado folyó lópatkó alakú kanyarulattal vájta bele magát a homokkőbe (Horseshoe Bend). Egy kilométeres sétával közelíthetjük meg a sziklaperem szélét, ahol lenyűgöző látvány tárul a szemünk elé. A fennsík tetején közelről tanulmányozhatjuk a változatos homokkő rétegeket. Esti szállásunk Page városában lesz, motelban.

7. nap, Antelope Canyon

Page városának közelében a navahó indiánok homokjáró kisteherautóira szállva a Felső-Antilop-kanyon bejáratához érkezünk, majd helyi idegenvezetéssel végigmegyünk a keskeny, homokkőbe vájt kanyonon. A víz leírhatatlanul szép íves, hullámos alakzatokat hozott létre. Miután magunkhoz tértünk a kanyon szépsége okozta ámulatból, tovább indulunk A Grand Canyon felé, ahol a nemzeti park területén lévő kempingben verjük fel sátrainkat. Ha időben érkezünk, még megcsodálhatjuk a lemenő nap sugarai által vörösre festett kanyont.

8. nap, Grand Canyon

A nemzeti park ingyenes shuttle busz járataival kora reggel neki indulunk, hogy minél több kilátó pontot kereshessünk fel. A látogatóközpontban megnézhetünk egy 3D-s mozifilmet, hogy bővíthessük a kanyonról szóló ismereteinket. Akinek kedve van, elindulhat lefelé a Bright Angel Trailen, ami a Colorado folyóig vezető gyalogösvény. Arra nem lesz idő, hogy teljesen le és vissza jöjjünk, de egy pár kilométeres sétát mindenképp érdemes megtenni, hiszen a kanyon belsejéből teljesen más perspektívából csodálhatjuk a tájat. A Colorado folyó 17 millió év alatt 600 millió év kőzetrétegeibe vájta bele medrét (de a kanyon alján 1,7 milliárd éves kőzetek is megtalálhatók). Fantasztikus élmény itt sétálni.  Délután indulunk Las Vegas felé. Útba ejtjük Seligman retro kisvárosát, amin egykor a legendás 66-os út haladt keresztül. A késő este érkezünk meg Vegasba, ahol elfoglaljuk szállásunkat egy három csillagos szállodában, és ha marad még erőnk, belevetjük magunkat az esti forgatagba.

9. nap, Las Vegas

Reggel végre nem kell korán kelni és mindenki élvezheti a hotel kényelmét. Kora délután fakultatív kirándulást teszünk a Hoover gáthoz. Sétálhatunk egyet Las Vegas főutcáján, megnézzük a Belaggio híres szökőkút játékát, a beltéri Velencét lagúnákkal és gondolákkal a Venice hotelben, a különleges effektekkel tűzdelt kalóz showt a Treasure Islandnál, a híres állatkertet delfinekkel és fehér tigrissel vagy a stilizált vulkán kitörést a Mirage hotel előtt. Programokból nem lesz hiány az biztos.

10. nap, hazaút/Death Valley

Az alapprogram ezen a napon véget ér. Aki nem választja a hosszabbítást, az Vegasból hazarepülhet és a 11. napon érkezik meg Budapestre.

Akik a hosszabbított programot választják, azokkal tovább indulunk a Death Valley felé, hogy felfedezzük ezt az extrém nemzeti parkot. Megnézzük a híres Scotty’s Catle-t, majd az északi félteke legmélyebb pontja felé vesszük az irányt (Badwater-medence -86 m). Ez a Mojave-sivatag és Észak-Amerika legforróbb és legszárazabb területe. Sétálgatunk a sókristályokkal borított holdbéli tájon, de az akár 40 fok feletti hőmérsékletben hamar visszavágyunk klimatizált mikrobuszunkba. Végigautózunk a „festő palettájának” nevezett rövid kanyon, ahol az erodált földfelszínt különféle ércek festik meg a szivárvány minden színére. A mélyből felautózunk a magasba és az 1700 m-es Dante’s Peakről nézünk le a Badwater-re. Elindulunk Kalifornia felé és az éjszakát egy motelben töltjük.

11. nap, Los Angeles

Kora reggel indulunk Los Angeles felé, ahová a kora délutáni órákban érkezünk meg az Angyalok Városába. Sétálunk a Hollywood Boulvardon, kocsikázunk egyet Beverly Hillsen és lefotózzuk a híres Hollywood feliratot. Az éjszakát a város egyik moteljében töltjük.

12. nap, Los Angeles/San Diego

Ezen a napon több program közül is lehet választani. Ha elég nagy rá az igény kisbusszal átmegyünk San Diegoba (ha csak pár ember szeretné ezt a programot választani, segítünk megszervezni, hogy busszal vagy vonattal meg tudja látogatni a várost), Los Angelesben el lehet menni a Universal Studioba, ami egy egész napot kitölt, vagy lehetőség van pihenni, vásárolni, élvezni a város hangulatát. Szállás az előző éjszakai motelban.

13. nap, Venice Beach, Santa Monica Beach

Reggel belevetjük magunkat Venice Beach színes, zajos, hippis forgatagába, majd tovább autózunk Santa Monica Beachere, hogy megnézzük hol ért véget a 66-os út. Lesznek pálmafák, life guardok a házikóikban, piros úszódeszkáikkal, vidámpark, ráadásul, ha szerencsénk van, akár még delfineket is láthatunk. Elfogyasztjuk korai ebédünket valamely óceánparti büfében, majd hosszú autóútra indulunk, hogy esti szállásunkat már a Sierra Nevada-beli Three Rivers moteljében foglalhassuk el.

14. nap, Sequoia Nemzeti Park

A park nevét, az itt élő sequoia óriásfenyőkről kapta. A világ tíz legnagyobb fájából ötöt itt találunk, a fenyők 2000-2700 évesek, közülük a legöregebb a 84 m magas Shermann tábornok, „aki” a világ legnagyobb élőlénye címmel büszkélkedhet. Átautózunk a kidőlt fába vájt alagúton, sétálunk a mamutfenyők között, megmászunk egy gránit sziklatömböt és jó eséllyel még fekete medvével is találkozhatunk. Este vár még ránk egy hosszú autóút, hogy az éjszakát a Yosemite Nemzeti Park telepített sátraiban foglalhassuk el (a sátorban deszkapadló, ágyak és állómagasság van).

15. nap, Yosemite Nemzeti Park

A nemzeti park a Sierra Nevada gleccserek által átformált gránit vonulatai közt található. A reggeli során vigyáznunk kell, az őrizetlenül hagyott élelmiszerekkel, hiszen a parkban a pumák mellett medvék is élnek, akik előszeretettel célozzák meg a turisták elemózsiáját.

Reggel útnak indulunk, hogy felkeressük a park két leglátványosabb vízesését, a Vernal- és a Nevada Fallst. Tíz kilométeres túránk során fenyőkben és mamutfenyőkben gyönyörködhetünk, Biztosan találkozunk mókusokkal, de akár medvét vagy csörgőkígyót is láthatunk. Felülről látjuk meg először a Nevada Fall-t, ahogy a Merced folyó 181 méterrel lejjebb folytatja útját a medrében. Ezt a kisebb, „csupán” 97 méteres Nevada Fall követi, majd miután kigyönyörködtük magunkat a vízesésekben, megmártózhatunk a smaragdzöld és jéghideg vizű Emerald Poolban, hogy ezt követően vissza térhessünk a völgybe. Akiknek ez a túra túl megterhelő lenne, a völgyben lévő ingyenes buszjáratok segítségével felkereshetik a könnyen megközelíthető, látványos pontokat. Az éjszakát a már jól megszokott telepített sátrainkban töltjük.

16. nap, San Francisco

Reggel utolsó hosszú autóutunkra indulunk és meg sem állunk San Franciscoig. A délutánt a város megismerésével töltjük.  Sétálunk a híres Golden Gate hídon, a híd közelében lévő parkból figyelhetjük, ahogy a Csendes-óceán hullámai nyaldossák a meredek sziklafalakat. A parton, ha szerencsések vagyunk, a hullámszörfösök mellett pelikánokat is láthatunk. Még mindig a parton maradva érdemes megnézni a Pier 39-nél pihenő fókákat és a Fisherman’s Wharf-nál megkóstolni a cipóban tálalt, sűrű ráklevest, a chowder-t. Kihagyhatatlan, utazni egyet a filmekből jól ismert cable carral, megnézni a Chinatown-t és a meredek Lombard Street-et (ami a világ legkanyargósabb utcája).

Az estét a város egy moteljében töltjük.

17. nap, San Francisco/hazaút

Elérkeztünk túránk végéhez és repülőre szállva Budapest felé vesszük az irányt. Aki még maradni szeretne a városban, annak igény esetén még egy vagy két éjszakára segítünk szállást foglalni. Alternatív programként ajánljuk Alcatraz börtönszigetét, hogy megnézzük, hol raboskodott többek közt Al Capone, valamint bálna néző hajókirándulások is indulnak a város kikötőjéből.

18. nap, érkezés Budapestre

Mikor és mennyi?

Alapprogram: 2018.08.21-31. 329.000 Ft + repülőjegy
Hosszabbítás: 2018.08.30-09.07. 229.000 Ft

Szükséges felszerelés

Egy utazótáska, bőrönd, nagy hátizsák, amit csak a szálláshelyeken veszünk elő, valamint egy kis hátizsák, ami velünk van a buszban és a napi programok során.

A repülőn feladható csomag maximális súlya 20 kg, míg a kézipoggyászé 5 kg lehet. Fontos, hogy az útleveled és minden értékes dolgot a kézipoggyászba pakolj! Figyelj arra, hogy a felszállás előtt ne legyen nálad semmilyen szúró-vágó eszköz (pl. bicska), mert ezeket a repülőtér dolgozói elveszik. Pakold ezeket a nagy csomagba, amit feladsz a repülőn. Mivel néha előfordul, hogy a feladott csomagunk nem érkezik meg velünk együtt a célállomásra, így javasoljuk, hogy legyen a kistáskádban egy váltás ruha, fogkefe.

Szállás

Motel:

Szállásaink nagyrésze 2 és 4 fős szobákban lesz, tipikus amerikai motelekben. A szobákban egy vagy két nagyméretű franciaágy található. Ha egyedül jelentkezel az útra, egy azonos nemű egyedüli jelentkezővel össze tudunk társítani. Felár ellenében igényelhető egy dupla ágy egy fő részére. Minden szobában található klíma, fürdőszoba, vízforraló és wifi. Néhány szálláshelyen reggelit is adnak.

Szálloda:

Két éjszakát töltünk Las Vegasnak egy 3*-os szállodájában a híres vegasi stripen, két ágyas szobákban. A szállodához medence és kaszinó tartozik.

Kemping:

A Yellowstone, a Grand Teton és a Grand Canyon nemzeti parkokban 3-4 fős iglu sátrakban fogunk aludni, melyeket az iroda biztosít. Hálózsákot mindenkinek magának kell hozni. Aki igényt tart derékaljra, azt is lehet itthonról vinni, de pár dolláros költségért meg lehet rendelni tőlünk is (kint vásároljuk meg a sátrakkal együtt).

Hűvös éjszakákra kell számítani a sátrazás során, érdemes figyelembe venni, hogy 2000 m-es tengerszint feletti magasság környékén leszünk, így a hálózsák alá jól be kell öltözni.

A mostohább körülményekért cserébe gyönyörű, természet közeli helyeken alhatunk.

Telepített sátor:

A Yosemite nemzeti parkban két éjszakát töltünk előre telepített sátrakban. A sátrak öt ágyasak (egy franciaágy + 3 külön ágy), deszkapadló, villanyvilágítás és álló magasság van. Közös mellékhelyiség a sátraktól néhány perc sétára található.

Utazás

Kiutazás:

Egyénileg. Menetrend szerinti repülőjárattal. Célszerű irodánkra bízni a repülőjegy vásárlást, de egyénileg is elintézhető. Amennyiben egyénileg történik a jegyvásárlás, mindenképp előzetesen konzultálj irodánkkal!

Ha érkezési és/vagy távozási időpontod nem esik egybe a csoportéval, akkor a szállodába történő eljutásod és távozáskor a reptér megközelítése egyénileg történik, a túravezető útbaigazítása vagy segítsége alapján. Az itt fellépő költségeket a részvételi díj nem tartalmazza.

Helyi közlekedés:

Kényelmes, 12 fős, klimatizált kisbusszal történik az utazás. Kisbuszunk lesz a „második otthonunk”, ugyanis az út alatt összesen közel 5.000 km-t teszünk meg.

Költség

Alap program: 329.000 Ft/fő + repülőjegy, hosszabbítás: 229.000 Ft/fő

Költség tartalmazza

 • Helyi utazásokat (bérelt 12 fős kisbusszal)
 • Szállásokat: motelek kettő és négy ágyas szobáiban, 2 éjszaka Las Vegasban 3*-os szállodában, 3 éjszaka sátorba, 2 éjszaka telepített sátrakban, amiben ágy, deszkapadló és állómagasság van,
 • Sátrat a 3 éjszaka sátrazáshoz,
 • Nemzeti parkokba való belépőket,
 • Szervezést és a magyar nyelvű túravezetést

Költség nem tartalmazza

 • Nemzetközi repülőjegyet, reptéri illetéket,
 • Amennyiben nem a csoporttal együtt utazol, transzfert a reptérről/reptérre,
 • Belépőjegyet az Antelope-kanyonba,
 • Belépőjegyet a rodeóra,
 • Fakultatív programokat,
 • Biztosítást,
 • Étkezést 

Hírlevél

Ha szeretnél kapni a legújabb utazásokról, programokról és kedvezményekről tőlünk levelet, akkor bátran iratkozz fel hírlevelezőlistánkra. Köszönjük!

Hírek

Tábortüzes-szalonnasütögetős este az Árpád-kilátónál!

Közhírré tétetik, hogy 2017. június 9.-én pénteken este, tábortüzes-szalonnasütögetős estét tartunk, a Budai-hegységben található árpád-kilátónál, amire szeretettel várunk Téged és barátaidat is! Kötetlen beszélgetések, szalonna, hagyma és barátaik sütögetése, kis pálinka, bor vagy traubi társaságában. Részvétel ingyenes, vidám és feledhetetlen lesz.

Bővebben:

Ajánló

ELÉRHETŐSÉGLépj velünk kapcsolatba!

 • Postacím: 2543 Süttő, Diósvölgyi utca 2/A
 • Telefon: 0036-70-278-6852 és 0036-33-769-020
 • Email: iroda@rolitura.hu
 • MKEH engedély szám: U-001491
 • Raiffeisen Bank számlaszám: 12025000-01458338-00100003
Kapcsolat | Hírlevél feliratkozás | (c) 2017. Iránytű Utazási Iroda Kft. Minden jog fenntartva! | Tervezés: Szimbiózis Média Kft.