Barlangtúrák Magyarországon: A Vass Imre és a Kossuth-barlang

Egynapos túra az Aggtelki Nemzeti Parkban - felszínen és a föld alatt

Ha egy nem átlagos és izgalmas egynapos utazáson szeretnél részt venni, akkor ne hagyd abba az olvasást, mert biztosak vagyunk benne, hogy megtaláltad! :) A csodás Aggteleki Nemzeti Parkban, kis túrázást követően, két kevésbé ismert, de annál látványosabb és változatosabb barlanggal ismerkedünk meg, szakvezető segítségével. Ezt követően levezetésképpen a hazaúton, kis kitérőt teszünk az egyik híres gyógyfürdőnkbe, hogy ellazíthassuk magunkat, annak meleg vízében...

Részletes program

Kora reggel indulunk Budapestről Aggtelek irányába (találkozó a Népligetben 5.15-kor). Megérkezés után felvesszük a szükséges felszerelést, és továbbutazunk Jósvafőre. Parkolás és némi előkészületek után elsétálunk a három kilométerre található Vass-Imre barlanghoz, ahol az első kihívásnak nézhetünk elébe: hiszen lemegyünk a felszín alá. Ez a barlang formakincsekben és cseppkövekben gazdag, ezért fényképezőgépet érdemes hozni. A barlang első szakasza tágas, könnyen járható, mivel ez a rész kiépített, ezért itt villanyvilágítás betonjárda és lépcsök is segítik a haladást. Ha a csapat számára szimpatikus a kiépítetlen szakaszt is bejárhatjuk. Itt helyenként le kell hajolni, nincsen lépcső, betonjárda és villany sem, így ez további kihívást jelent! A barlangnak ezen a kiépítetlen szakaszán található a lagúnás szifon is, ami azt jelenti, hogy egy időszakos tó zárhatja el az utunkat. Ha ez nem akadályoz a továbbhaladásban, akár a barlang jelenlegi végpontjáig is elmehetünk más néven a Cyklopszok csarnokáig is. A tervezett barlangtúra ideje teljes bejárás esetén kb. 2 óra, ami után kibukkanunk a felszínre. Jó esik már az otthoni szendvics :)


Az első barlangtúránk után lesétálunk a falu mellett található Kossuth-barlanghoz. A barlang eleje száraz, majd egy idő után megjelenik a tiszta víz is, de ott feszített drótkötélpályák segítenek a tavak fölötti átkelésben. Így nem leszünk vizesek, azonban ezeknek a drótköteleknek az alsó ága vízszint alatt is lehet, nagy vízálláskor bokáig, sőt, még a csizmaszár fölé is érhet, ezért a csizma és a váltó zokni erősen ajánlott. Bár ez a barlang nem annyira cseppköves, mégis itt-ott alattunk elterülő mély víz játéka fotózásra késztet minket. Ebben a barlangban is közel két órát leszünk, így jó esik a túra után ismét pihenés, és a barlangi élmények felelevenítése sem maradhat el… Innen átöltözés után csak néhány percet sétálunk vissza a kisbuszunkhoz.

Hazafelé meglátogathatunk az Egertől nem messze található Egerszalóki/Demjéni termálfürdőt is, ahol ellazulhatunk, kipihenhetjük túránkat. Budapestre a késő esti órákban érkezünk vissza.

Kossuth-barlang: ezt a több mint másfél kilométer hosszúságú aktív vizes barlangot szintén 1956-ban találták.  A barlang egyik különlegessége hogy a több méter mélységű víz aljára tisztán lelátunk, és ez a víz a mélykarsztban hőforrások vizével keveredett, így vize a normál karsztvíznél, melegebb, akár 15°C-os is lehet.

Mindkét barlang szigorúan védett természeti érték. A barlangban történő mozgással kapcsolatos, és a túrával kapcsolatos természetvédelmi szabályokat a vezető fogja elmondani. Mindkét barlangtúra és maga a barlangászat is csapatmunkát igényel. Van ahol nehezebb a terep, ott vagy a Túravezető segít, vagy csak elmondja, hogyan tudunk hatékonyan segíteni egymásnak.

Mikor és mennyi?

Időpont: Bármikor zárt csoportoknak és baráti társaságoknak!
Részvételi díj: Kérj ajánlatot! + OTP Szép Kártya elfogadás is!

Szükséges felszerelés

Szakvezető mellett, védőruházatot (kezes lábas overallt) és lámpával ellátott sisakot mindenkinek biztosítunk, azonban alá öltözetről (ajánlott egy vékony réteg az overáll alatt), váltócipőről a résztvevőknek kell gondoskodnia (csizma vagy jó lábbeli). További információk a letölthető utastájékoztatóban!

Utazás

Egyénileg vagy kényelmes kisbusszal.

Költség

Létszámfüggő, de kérj ajánlatot!

Költség tartalmazza

 • Utazást kényelmes kisbusszal vagy egyénileg
 • A szakvezetést (barlangban és felszínen egyaránt)

Költség nem tartalmazza

 • Az étkezést
 • A biztosítást (extrém sport biztosítás 800 Ft/fő)
 • A barlangi belépőt a két barlangba (3.300 Ft/fő)
 • A szükséges felszerelést (overáll és sisak lámpával, 1.500 Ft/fő)
 • A termálfürdő belépőt (kb. 1100 Ft/fő)
Részletek a jobb oldali PDF letölthető utastájékoztatóban.

Térkép

Útvonaltervező

Hírlevél

Ha szeretnél kapni a legújabb utazásokról, programokról és kedvezményekről tőlünk levelet, akkor bátran iratkozz fel hírlevelezőlistánkra. Köszönjük!

Hírek

Tábortüzes-szalonnasütögetős este az Árpád-kilátónál!

Közhírré tétetik, hogy 2017. június 9.-én pénteken este, tábortüzes-szalonnasütögetős estét tartunk, a Budai-hegységben található árpád-kilátónál, amire szeretettel várunk Téged és barátaidat is! Kötetlen beszélgetések, szalonna, hagyma és barátaik sütögetése, kis pálinka, bor vagy traubi társaságában. Részvétel ingyenes, vidám és feledhetetlen lesz.

Bővebben:

Ajánló

ELÉRHETŐSÉGLépj velünk kapcsolatba!

 • Postacím: 2543 Süttő, Diósvölgyi utca 2/A
 • Telefon: 0036-70-278-6852 és 0036-33-769-020
 • Email: iroda@rolitura.hu
 • MKEH engedély szám: U-001491
 • Raiffeisen Bank számlaszám: 12025000-01458338-00100003
Kapcsolat | Hírlevél feliratkozás | (c) 2017. Iránytű Utazási Iroda Kft. Minden jog fenntartva! | Tervezés: Szimbiózis Média Kft.