Egynapos kezdő via ferráta túra a Hohe Wandon

A via ferrata alapjai - itt kezd el!

Kezdő egynapos via ferráta túránk célja  a méltán népszerű Hohe Wand. Ideális bevezető terep a ferrátázással csak most ismerkedőknek. Igazán alkalmas és arra, hogy felmérd képességeidet és aztán egyre mélyebben engedd át magad ennek a fajta sportnak.

Részletes program

Kora reggeli indulást követően délelőtt érkezünk meg Ausztriába, a Hohe Wand hegytömbjéhez((Indulás: reggel 6:00 órakor, Budapestről a Planetárium bejáratától, amely a Népligetnél található). A via ferráta felszerelés kiosztása után összekészülünk és indulunk mai ferrátánk vagy, ahogy Ausztriában mondják klettersteigünk beszállásához. Mai napi első mászásunk a népszerű Hanselsteig A/B nehézségű ferrátája, ami kiválóan alkalmas az első ferrátás lépések megtételére. A falhoz érve az elméleti oktatás után rögtön be is gyakoroljuk a felszerelés helyes használatát. Felkapaszkodunk a falra és hamarosan egy sziklabarlang mellett haladunk el, ahonnan már szép kilátás nyílik a környező tájra. Innen egy fahídon átkelve a vaslétrákkal és fémkapcsokkal biztosított szűk hasadékon jutunk fel a fennsík szélére. Rövid sétával érjük el a Ganghofersteig kiszállási pontját, ahol gyönyörű panorámával fűszerezve elköltjük ebédünket. Ha összeszedtük bátorságunkat indulunk a már említett rövid de annál izgalmasabb ferrátára. Meredek útvonalon leereszkedünk az út beszállásához, hogy az enyhén áthajló, fémkapcsokkal biztosított C nehézségű falon felküzdjük magunkat. Következő ferrátánkhoz némi gyaloglás után az Egyszarvú barlangja mellett ereszkedünk le. A Währingersteig (C) nehéz és kitett szakaszai mindenkiben, akinek sikerül feljutni rajta, kellemes emlékként él tovább. Kellemesen elfáradva, élményekben gazdagon indulunk hazafelé késő délután. Budapestre késő este érkezünk meg.

(Hanselsteig (A/B): menetidő: 2 óra, szint: 350 méter. Ganghofersteig (C): menetidő: 30 perc, szint: 50 méter. Währingersteig (C): menetidő: 30 perc, szint: 100 méter.)

Mikor és mennyi?

Időpont:2017. szeptember 16. (szombat)
Részvételi díj: 10.900 Ft/fő

Szükséges felszerelés

A VIA FERRÁTA, vagy ahogy németül mondják KLETTERSTEIG az Alpok meredek, nehezen járható szikláin, ösvényein, mesterséges eszközökkel kiépített útvonal.  Magyarul talán a biztosított mászó útnak hívhatjuk. A via ferráta a hegyi túrázás és a sziklamászás keveréke, a kettő között helyezkedik el stílusba és nehézségbe. Legfontosabb eleme a via ferrátázáshoz használt mesterséges eszközöknek a drótkötél, ami elsősorban biztosításra szolgál, de kapaszkodásra is igénybe vehető. Néha kevés maga a drótkötél az előbbre jutáshoz, ilyenkor létrákat, kialakított lépéseket vagy drótkötél hidakat építenek be.

Ha már van elég túrázási tapasztalatod és több kalandra, kihívásra vágysz, akkor mindenképpen ki kell próbálnod a ferrátázást! Itt megtapasztalhatod a hegyek nagyságát, szépségét és szédítő mélységét.

Túránkon a szükséges via ferrata felszerelést kérésre (sisak, beülő, valamint via ferrata kantár karabínerekkel) irodánk biztosítja.

Utazás

Kényelmes busszal vagy kisbuszokkal.

Költség

10.900 Ft/fő

Költség tartalmazza

  • Utazást kényelmes busszal
  • Túravezetést
  • Via ferrata felszerelés bérlésének intézését

Költség nem tartalmazza

  • Utasbiztosítást (1050 Ft/fő/túra, ami EUB  sport extra biztosítás)
  • Belépőt a Hohe Wand Natura parkba, ami 3 Euró/fő
  • Via ferráta felszerelés bérleti díját (5 Euró/fő)
  • Étkezést

Térkép

Útvonaltervező