Nyaralás és körutazás Görögországban: EVIA-SZIGET

Egyedi nyaralás Görögország 2. legnagyobb és egyik legszebb szigetén Evián, 9 éjszakás turnusokkal

Ha unod már vagy nem szereted a görögországi tömegturizmust, és valami egészen más, sokkal izgalmasabb nyaralásra vágysz, ahol valóban megismerheted a görög embereket ráadásul a természeti látnivalókon kívül, antik és más épített örökségeket is megnézhetsz, akkor érdemes tovább olvasnod! Járni fogunk Athénban, Mükénében, Epidauroszban, Nafplionban, a Korinthoszi-csatornánál, Delphoiban, Skiathos-szigetén, a Koukounaries Beachen és más csodálatos és híres strandokon is. A nyaralás bázisa pedig a második legnagyobb görög szigeten, Évián lesz!

Részletes program

1. nap, az indulás napja:

Egy augusztusi fülledt meleg estén, 19 órakor indultam el Budapestről a Népligetből, Görögország irányába az alig ismert és rejtélyes Evia vagy más néven Euboia-szigetére. Később még néhányan felszálltak a buszra Kecskemét, Szeged, és Szabadka környékén, majd a nagyon szimpatikus csoportkísérő érdekes tudnivalókkal gazdagított Belgrádról, miközben átutaztunk a városon. Éjszaka végigutaztunk Szerbián, majd Macedónián is, hogy a felkelő nap már görög földön köszöntsön minket.

2. nap: megérkezés Eviára, Edipsos városába:

A hajnali órákban Szalonikinél felszállt a buszra Jannis a görög idegenvezetőnk, aki az első pillanattól kezdve nagyon hitelesen, eszméletlen sok érdekes dolgot mesélt Görögországról, az ott lakókról, a történelmükről és minden egyéb másról, amihez köze volt és van a görögöknek. Látszott, hogy Ő egy ízig-vérig görög ember, aki imádja a hazáját és nem egy telepített idegenvezető, akit valaki odaküldött hozzánk, hogy mutassa meg hol fogunk lakni, és kész. Ebéd környékén megérkeztünk Glifai kikötőbe, ahol volt még háromnegyed óránk a komp indulásáig, ami átvitt minket Eviára. Ennyi idő éppen elég volt arra, hogy egyek ebédre egy finom pálcikás-húst (szuvlaki vagy rablóhús) és hozzá egy Alfa sört kísérőnek. Utána jó fél órát kompoztunk, majd 15 perc buszozást követően meg is érkeztünk a nagy múltú Loutra Edipsouba, amit már a rómaiak is fürdővárosnak használtak. A szállások elfoglalását követően egyből lementünk a partra fürödni egyet. A víz jó meleg és nagyon tiszta, és szerencsére tömeg sem volt. Este közös sétára indultunk az idegenvezetővel, aki megmutatott mindent a városban, majd egy jót vacsoráztunk. Én valami helyi halat ettem (Menekült hal, angolul Refugee fish), ami fenséges volt, hozzá finom fehérbort ajánlottak, az is jó volt! :)

3. nap: a pihenés, fürdés, a pirosra sülés napja:

Ezen a napon nem volt közös program, hiszen mire is vágytunk volna jobban, mint a pihenésre. Én aludtam egy jót a tengerparton a pálmafák árnyékában, néhány Mythos sör társaságában, közben néha csobbantam egyet a tengerben. Délután pár útitárssal beültünk egy hangulatos bárba egy finom frissítőre, napi zárásként pedig megkóstoltunk valami finom helyi gasztronómiai finomságot. Később mindenki eljött az ismerkedési estére - örültünk, hogy szerveznek nekünk ilyet. Páran utána még bulizni is elmentünk.

4. nap: utazás Görögország fővárosába:

Az athéni kirándulásra már reggel 6 órakor elindultunk Edipsosból és a sziget hossza mentén buszoztunk le Halkidáig a sziget fővárosáig, ahol átmentünk az Euriposz-szoros felett épített hídon, ahol már 2400 éve is volt egy ilyen átjáró. A szoros érdekessége, hogy az ár az egyik percben még folyóként vonul az egyik irányba, majd hirtelen ugyanolyan sebességgel az ellenkező irányba fordul. Erre a természeti jelenségre eddig senki nem találta meg a magyarázatot. Athén központjába délelőtt érkeztünk meg, ahol Jannis egyből belelendült és megnéztük az Akropolisz nevezetességeit (Parthenón, Erechteion, Athéné és Niké temploma, Probülaia, stb...), majd mellette lent, az Akropolisz Múzeumot is. Összesen egy kombinált jegyet vettünk, amivel meg tudtuk még nézni az Olümpia Zeusz templomát és a Panathénaia stadiont is, ahol annak idején megszervezték az első újkori olimpiát. Ezután elsétáltunk még megtekinteni az Antik Agorát és a Római Fórumot is. A közös városnézést követően szabadprogram is volt, így megebédeltünk a Monastiráki bolhapiacon, majd körülnéztünk még a hangulatos Óvárosban (Plaka) is. Ezután 16 órakor találkoztunk a többiekkel a Syntagma téren, ahol láthattuk az őrségváltást. Utána hazafelé a szigeten megállunk még megnézni az Agios Ioannis Rossos templomot, ahol egy csodatevő orosz, szent porhüvelye nyugszik. Én ott vásároltam ajándékokat, mézet és édességet is, mert olcsóbb volt, mint máshol. Késő este érkeztünk vissza a szállásra.

5. nap: körúton Évia szigetén:

Reggeli után, 9 óra körül indultunk el a nyugati parton dél felé, Rovies falucskába megnézni azt a középkori tornyot, melyet a keresztesháborúk idején építettek. Onnan átmentünk a szomszédos Limnibe, és megnéztük a városka templomát, ahol a csodatevő Szűz Mária ikon található, valamint egy híres 10. századi keresztény remete barlangját, aki ott folytatta aszkéta gyakorlatait. Innen átvágtunk a sziget belseje felé. Ott a hegyek között húzódik meg a híres Boldog Dávid 15. századi kolostora, ahol a szerzetesek megvendégeltek minket kávéval és édességgel. Onnan csupán pár kilométerre volt a Drimonas-vízesés védett területe, ahol kijelölt ösvényen mentünk a vízeséshez. Aki akart, be is ugorhatott az ott levő tavak egyikébe kicsit lehűteni magát. A következő megállónk a keleti parton volt, Ellinika falu tengerpartján, ahol a szuper homokos parton letáborozunk. Akinek kedve volt, azokkal átúsztunk a kristálytiszta vízben, egy közeli kis szigetre, ahol Szent Miklós temploma is található. Volt, aki egy gyertyát is meggyújtott a templomban. Végül Pefki falunál egy tavernában közös étkezésre is lehetőség nyílt, ahol megkóstolhattuk a helyi specialitásokat. Még jó, hogy ott volt velünk Jannis, mert sem a görög nyelvű étlappal, sem a görögül beszélő tulajdonossal nem tudtunk mit kezdeni. Miután jól teletömtük a hasunkat még egy kis strandolásra is jutott idő, mielőtt visszaindultunk Edipsosba a szállásra.

6. nap: látogatás Delphoiban:

A reggeli edipsosi komppal áthajóztunk a szárazföldre Arkitsába és onnan tovább utaztunk Delphoiba, ahol megnéztük az antik világ leghíresebb jósdáját az Apollón templomot. Ez volt az a hely, ahol Püthia a jósnő adta kétértelmű jövendöléseit. Ezen kívül láttuk még az athéniak kincsesházát, a delphoi stadiont és a színházat is. Végül megkóstoltuk a Kasztália-forrás vizét, melyben annak idején Püthia fürdött, mielőtt jósolt volna. Jártam már sok romvárosban, de nálam eddig ez visz mindent. Valahogy ennek a helynek más a hangulata és nem mellesleg csodálatos helyen fekszik. Aki teheti, ne hagyja ki! Delphoi után az 1000 méter körüli magasságban fekvő városba, Arachovába buszoztunk tovább, amely a legnagyobb görög síparadicsomnak, a Parnasszoszi síközpont ad helyet. Érdekes volt itt járni, mert eddig csak tengerparti településeken voltam Görögországban, ez pedig egy hangulatos hegyi város, csodálatos elhelyezkedéssel és kilátással, ahol megcsodálhattuk a helyi hagyományos kőépítkezés remekeit és a Szent György templomot is. Lehetett vásárolni finom helyi sajtokat és a híres arachovai szőtteseket is. Hazafele úton megnéztük még az alig ismert, de annál szebb Szent Lukács kolostort is. Később az utolsó komppal hajóztunk vissza Edipsosba, miközben csodálatos naplementében volt részünk.

7. nap: pihenőnap:

Ezen a napon ismét a pihenésé volt a főszerep, egész napos szabadprogramot kaptunk. A csoportból kb. 15-en úgy döntöttünk, hogy megnézzük a közeli híres strandokat. Ez nagyon jó ötlet volt, mert életem egyik legszebb strandjain járhattam! Nem is tudom melyik volt a legjobb, mert mindegyik valamiért a legjobb volt, de talán Lihadonosia és Gregolimano Beach tetszett a leginkább. Ha valaki Evián jár, akkor ezeket a helyeket nem szabad kihagynia!

8. nap: kirándulás a Peloponnészoszi-félszigeten:

Korán reggel indultunk nyaralásunk legszínesebb napjára. Ismét a sziget hosszanti tengelye mentén indultunk le délre, majd Halkidából a hídon át értünk a szárazföldre. Onnan az athéni körgyűrűn haladva buszoztunk tovább a Korinthoszi-csatorna irányába. Ott megálltunk és megtekintettük a világhírű csatornát, valamint megismertük építésének a történetét. A második megállónk Mükénében volt, ahol közösen megtekintettük a bronzkori fellegvárat. Innen indult a görögök hadvezére Agamemnón meghódítani Tróját. Utána volt egy kis szabadprogram, amikor én és két lány megnéztük a helyi múzeumot is. Délután már az általam egyik legjobban várt helyen, az epidauroszi szentélyben voltunk. Itt természetesen megnéztük a világhírű akusztikájú epidauroszi színházat és az ásatási területet, ahol az antik világ leghíresebb gyógyítóközpontja működött. Ezután továbbutaztunk és megismerkedtünk Görögország régi fővárosával Nafplionnal. A városban lehetőségünk volt közös étkezésre és egyéni szabadprogramra is. Ezután a fárasztó, de csodálatos nap után már sötétedést követően érkeztünk vissza a szállásra, ahonnét még páran lementünk a tengerpartra és beültünk sörözni a part mentén található meleg vizű gyógyvízbe lazítani.

9. nap: szabadprogram:

Az előző hosszú nap után végre jól kipihentem magam, valamikor 11 óra körül keltem fel. Egyből le is ugrottam a szállástól 200 méterre lévő strandra kicsit úszni, majd ettem egy finom gyrost reggeli-ebéd gyanánt. Közben a parton találkoztam néhány útitárssal, akik hívtak délutánra, hogy menjek velük, mert robogót bérelnek, hogy megnézzenek egy eldugott és nagyon szép öblöt, ahol be lehet úszni egy barlangba is. Rábeszéltek és elmenetem velük, ami nagyon megérte. Útközben felmentünk a motorokkal egy eléggé magas hegyre is, ahonnét nagyon jó kilátás volt Eviára és a környező öblökre. Később visszaúton beültünk egy útszéli tavernába vacsorázni, ahonnét szintén csodálatos kilátás nyílt a tengerre és még a naplementében is gyönyörködhettünk. Én valami igen bőséges paradicsomos pörköltet ettem sült krumplival. Fantasztikus volt. Miután visszavittük a motorokat a kölcsönzőbe, még lementünk a partra borozni és éjszakai fürdőzni.

10. nap: hajókirándulás Skiathosra:

Reggeli után elbuszoztunk a közeli Pefkibe, ahonnét indult a hajónk Skiathos-szigetére. Nagyjából egy órát hajóztunk és meg is érkeztünk Görögország egyik leghíresebb strandjára, a Koukounaries Beach-re. Itt két órát tölthettünk el strandolással, csodás körülmények között. Tökéletesen tiszta víz, finom homok, hangulatos part sok fával, napsütés. Tényleg csodálatos hely, ezt sem szabad kihagyni! Később azt is megtudtam, hogy világ egyik legszebb tengerpartja díját is elnyerte ez az aranyhomokos tengerpart. A part és a mögöttes tobozfenyőerdő ma védett bioszféra rezervátum. Ezután továbbindultunk a sziget fővárosába Skiathosba, ami még egy órányi hajóútra volt. Itt Jannissal megnéztük a jellegzetes Égei-tengeri szigeteki stílusú teraszos építkezést, a szűk sikátorokat, lépcsőfeljárókat, kis templomokat és kápolnákat. Az egyik híres látnivaló Alex Paradiamantis görög irodalmár lakóháza volt, mely most múzeumként üzemel. Ezután szabadprogram következett, így volt időnk bejárni a városkát, ami nekem az egyik kedvenc helyem lett. Ide még biztosan visszajövök, de több napra! Kora este értünk vissza Edipsosba, majd kis pihenő után búcsúvacsorára mentem, ahova majdnem mindenki eljött a csoportból. Jannis nagyon jó és hangulatos étterembe vitt minket, ahol meglepetésként kiderült, hogy a vacsorát követően görög est kezdődik, amin mi is részt fogunk venni. Éjfélig tartott a buli, jól kitáncoltuk magunkat, minden szuper volt. Megtudtuk azt is, hogy az egyik útitársunk Tamás, Skiathoson megkérte a barátnője kezét, aki igent mondott, így volt öröm és boldogság… :)

11. nap: indulás haza:

Utolsó nap reggel 10 óráig kellett kiköltöznünk a szállásról, majd volt egy kis szabadidő még vásárlásra, csobbanásra és egy utolsó jó ebédre a városkában. Kora délután ismét kompra szálltunk és elindultunk Magyarország irányába. A buszon hazafelé megnéztünk pár jó filmet és néhány Rolitúra videót is kedvcsinálónak egy másik utazáshoz. Nekem a videók nélkül is lett volna kedvem újra velük tartani, mert ez volt életem egyik legjobb utazása!

12. nap: a hazaérkezés napja:

Reggel már Budapesten voltunk… Kicsit szomorú volt elbúcsúzni a sok kedves útitárstól, akikkel csaknem két hétig együtt nyaraltunk, buliztunk, pihentünk, szórakoztunk. Remélem, még találkozni fogok velük valamikor!

A napok (programok) sorrendje időjárás és egyéb okok miatt felcserélődhet!

Mikor és mennyi?

Időpont: 2017. augusztus 2-13. és 11-22.
Részvételi díj: 86-116.000 Ft/fő (szállás és ellátástól függően)

Fakultatív programok

Ezek nagyon kedvezményes árú programok, a helyi utazásszervezőékhez képest, akik ráadásul nem is biztosítanak magyar nyelvű idegenvezetést!
 • Egész napos buszos kirándulás Görögország fővárosába, Athénba: 25 Euró/fő
 • Egész napos buszos kirándulás Evia-szigetén, fürdési lehetőséggel: 15 Euró/fő
 • Egész napos buszos kirándulás a delphoi jósdába és Arachovába: 20 Euró/fő
 • Egész napos buszos körutazás Peloponnészosz-félszigetre: 30 Euró/fő
 • Egész napos hajókirándulás Skiathos-szigetére, fürdési lehetőséggel: 20 Euró/fő

Ha az összes fakultatív programra eljössz, kedvezményt adunk az árból és összesen 100 Eurót kell fizetned (110 helyett)! Részletes programok külön tájékoztatóban találhatóak. Az árak a belépőket nem tartalmazzák!

Egyéb programlehetőség, hogy Edipsosból kishajóval elmegyünk Lichadonisia-szigeteihez, ahol lesz lehetőség strandolásra is! Ez a program 6-7 órás és az ár kb. 12 Euró lesz!

Szállás

Szállásaink Evia egyik legkedveltebb városában, Edipsos központjában találhatóak. Az ókori monda szerint Herkules, nagy fizikai erejét Edipsos vizének köszönheti. A település már az ókorban is gyógyvizéről volt nevezetes, állítólag Augustus gyógyulását is ezen meleg vizű forrásoknak köszönhette. A tenger vizébe több helyen is forró, 28-86 fokos gyógyvíz zúdul. A város több gyógyszállóval és egy barlangfürdővel is rendelkezik, nyüzsgő sétálóutcái, part menti sétánya kis üzletekkel és hangulatos tavernákkal tarkítva várja az érdeklődő turistákat.

Szállásainkhoz közel találhatók boltok, éttermek, bárok és a tengerpartig is csak pár percet kell sétálnunk. Ingyenes Wifi van a szállásokon!

Részletesebb leírást az utastájékoztatóban találhatsz a program mellett jobb oldalon!

Utazás

50 személyes luxus autóbusszal utazunk. Az utazás időtartalma normál útviszonyok esetén általában 17-18 óra. A részletesebb információkat és képeket letöltheted a honlapunkról. (Mindenképpen olvasd el, mert nagyon fontos!)

Csomagok: Az autóbusz csomagtartójában utasonként egy nagy táska, illetve apartmanonként egy hűtőtáska helyezhető el, a fedélzetre pedig egy kisebb csomag vihető fel. Több csomag szállítását a busz személyzete megtagadhatja. További csomagok előzetes egyeztetés alapján 3000 Ft/csomag áron szállíthatók.

Büfé: A buszon büfé üzemel, a kínálatban hideg sör és ásványvíz, valamint kávé és kapucsínó szerepel.

Ülésrend: A buszon lesz ülésrend, egy társaságon belül az ülésrend szabadon variálható.

Pihenők és WC: A busz 3-4 óránként áll meg egészségügyi pihenőre kb. 20 percekre. A fedélzeti WC az utazás során csak sürgős esetekben használható és csak „folyó ügyek” intézésére.

Költség

86-116.000 Ft/fő (szállástól és ellátástól függően)

Költség tartalmazza

 • Utazást luxus autóbusszal.
 • Szállást 9 éjszakára, 2-3 személyes szobákban vagy stúdiókban (reggelivel vagy a nélkül)
 • Görög anyanyelvű, és magyar anyanyelvi szinten beszélő, nagy helyismeretséggel rendelkező, nem kitelepített, hanem helyi idegenvezetőt, aki a saját programjainkat vezeti és szervezi.
 • Saját túravezetőnket, aki az esti és egyéb programokat szervezi.
 • Ágyneműt és törölközőt
 • Takarítást
 • Teraszpartit
 • Esti programokat
 • 24 órás utazási irodás segítségnyújtást a helyszínen és telefonon is
 • Meglepetést

Költség nem tartalmazza

 • Fakultatív programokat
 • Étkezéseket (félpanziós lehetőség van!)
 • Utasbiztosítást, melyet nálunk is meg lehet kötni (6000 Ft/fő/12 nap, ami egy EUB Tengerparti Nívó biztosítás kifejezetten buszos, tengerparti utazásokhoz!)
 • Kompdíjat (oda-vissza) és idegenforgalmi adót (25 Euró), amit utazáskor kell kifizetni a buszon!

Térkép

Útvonaltervező