Pünkösdi túrák és kirándulások Erdélyben + Csíksomlyói búcsú

Hargita, Gyimesek, Csíksomlyó, Szent Anna tó a pünkösdi hosszú hétvégén.

Szeretnél egyszer a Hargita hatalmas fenyvesei között kirándulni és élvezni a fantasztikus kilátást egész Székelyföldre? Szeretnél valamikor a Gyimesek virágos kaszálóin sétálni és közben a felettünk kúszó bárányfelhőket csodálni? Egyszer ellátogatnál a világ egyik legnagyobb zarándoklatára, a csíksomlyói búcsúra? Kíváncsi vagy a Szent-Anna tóra és Erdély más kincseire? Akkor ezt a pünkösdi kirándulást, Neked szerveztük meg!

Részletes program

Csütörtök: Indulás este Budapestről, utazás éjszaka, - rövid pihenőkkel -, mert akkor nem lesz nagy forgalom (nappal több órával tovább tartana az utazás).

Péntek: A reggeli órákban érkezünk meg a Hargita lábához, majd terepjárókra pattanunk, melyekkel rövid idő alatt felérünk a Madarasi Hargita menedékházig (1620 m). Ott tartunk egy kis áfonyapálinkás-kávés-miccses-csíkisörös tízórai szünetet, hogy teljesen feltöltsük az energiakészleteinket és már indulunk is fel a székelyek szent hegyére, az 1801 méter magas Madarasi Hargitára. Fél óra bandukolás után el is érjük a csúcsot. A helynek teljesen egyedi hangulatot kölcsönöznek az ott felállított kopjafák és keresztek, amit tovább erősít a feledhetetlen panoráma. Tiszta időben beláthatod a lábad előtt heverő egész Székelyföldet és a Hargita-hegység vulkanikus vonulatát. A csúcscsokik és lélekmelegítők elfogyasztását követően a kirándulók visszatérnek a terepjárókhoz, majd a buszhoz, ami elviszi őket Hargitafürdőre a szállásra. Közben a túrázók tovább folytatják útjukat a főgerincen déli irányba, szintén a szállásra (14 km). Változó terepen haladunk tovább, ahol tisztások és fenyőerdők váltakoznak körülöttünk, közben a Rákosi Hargita (1756 m) csúcsa alatt megyünk el, majd a Madéfalvi (1709 m) és Csicsói Hargita (1759 m) csúcsai között elhaladva érkezzünk Hargitafürdőre az Uz Bence menedékházba (1345 m), ahol kirándulótársaink és a vendéglátónk már várnak minket. Beköltözés után elfogyasztjuk a nagyon is megérdemelt bőséges vacsoránkat, és akinek lesz még kedve és ereje, azokkal lesétáljuk a kaját a közeli Kossuth-szikla 1399 méteres óriásához. Jó idő esetén csodás kilátásban lesz részünk Csíkszereda irányába.

Szombat: Ezen a napon lesz Csíksomlyóban a búcsú és az ünnepi mise. Aki szeretne, az gyalogosan, igazi zarándokként érkezhet meg a Kis- és Nagy-Somlyó közötti nyeregbe (kb. 20 km), ahova ezen a napon sok százezer honfitársunk is velünk tart. A kora reggeli órákban (5, 6 óra) indulunk Hargitafürdőről a helyieket kísérve. A menetben lesznek idősek és fiatalok, nők és férfiak, lovasok és gyalogosok, papok és híveik, tanárok és tanítványaik, favágók, pásztorok, egyetemi docensek, orvosok és Rolitúrások.  Természetesen, akik nem szeretnének gyalogolni, azok busszal érkeznek meg Csíkszeredába, ahol találkoznak a „koránkelőkkel”. Onnan együtt megyünk a 13 órakor kezdődő ünnepi szentmisére. Aki nem szeretne részt venni a misén, annak tudunk más programot is ajánlani. Délután elbuszozunk a Hargita-hegység legdélebbi részére a Csomád-hegységbe, ahol a híres Szent Anna-tó és Mohos-tőzegláp is található (kb. 1 órás út lesz). Természetesen megnézzük a lápot és a tavat is, közben vulkáni utóműködéseket is megfigyelhetünk. Este, vacsoraidőben érkezünk a szállásra.

Vasárnap: A szokásosnál is kiadósabb reggeli után buszunkkal a világ egyik legfestőibb részére, a Gyimesekbe utazunk, ahol Gyimesbükkön megtekintjük az 1000 éves határon található Rákóczi vár romjait. Ide a faluba fog megérkezni a Székely Gyors és Csíksomlyó Expressz, ezért nagy eseményre lehet majd számítani. Nagyon megható és felejthetetlen élmény lesz itt találkozni több tízezer székely és magyar emberrel, ráadásul éppen június 4-én, Trianon 97. évfordulóján! Később több program is lesz még itt, mint például a déli harangszó és az azt követő ünnepi szabadtéri szentmise. Megemlékezünk majd hősi halottainkról, de megtekinthetjük a helyi székely és csángó népcsoportok ének és néptánc bemutatóját is. Koncertekkel, vásárral és egyéb programokkal is eltölthetjük még ezt a szép délutánt. Akik inkább túrázni szeretnének a Gyimesekben (túránk 1200-1300 méteres magasságban fog haladni és kb. 25 km hosszú lesz), azokkal a vártól felmegyünk a Csíki-havasok főgerincére, ahol végig csodálatos panoráma, égig érő fenyők, kaszálók, virágos rétek, legelők, juhnyájak, lovak, mosolygós pásztorok és rendkívül jó érzések kísérnek végig minket, egészen a Gyimesi-hágóig (1159 m), ahonnan a többiekkel kiegészülve visszamegyünk a szállásra. Vacsora után nagy bulit csapunk.

Hétfő: Reggeli hazaindulásunk előtt közös fényképkészítés és elbúcsúzás vendéglátóinktól. Utazás közben megállunk még a dévai várnál. Ezt követően könnyes búcsú Erdélytől – érkezés este Budapestre.

Mikor és mennyi?

Időpont: 2017. június 1. - 5. (csütörtök este - pünkösd hétfő)
Részvételi díj: 39.000 Ft-tól (szobától függően)

Szállás

Az Uz Bence menedékházban fogunk lakni, Székelyföld szívében, fenn a Hargitán található téli szabadidőközpontban Hargitafürdőn, mely Csíkszeredától 22 km-re, Székelyudvarhelytől 46 km-re, a Központi-Hargita-hegységben, a Csicsói-Hargita-hegycsúcs (1761 m) keleti oldalában terül el. Ásványvizeiről és mofettáiról jól ismert az üdülőtelep. Téli idényben a környék síparadicsoma, nyáron a mofettát látogatók, nyaralni vágyók és túrázók kedvenc tartózkodási helye.

A hargitafürdői Uz Bence menedékház 1345 m tengerszint feletti magasságban található.

Nyirő József híres regényalakjáról elnevezett menedékház építését 1940-ben határozta el az Erdélyi Kárpát Egyesület, Csík széki osztálya, terveit Schmidt József építészmérnök készítette. Az adományokkal és kétkezi munkával támogatott turistaszállót 1942-ben avatták fel és az akkori EKE legnagyobb megvalósításaként tartják számon Hargitafürdőn. A 3 szintes menedékház 56 személy számára kínál kényelmes otthont. A 2-4-5 ágyas szobák saját fürdőszobával van ellátva. A fenyőbútorokkal berendezett szobák kényelmes és otthonos légkört teremtenek mindenki számára. Ágyneműt és törölközőt kapunk. A menedékházban a manzárdban szauna is található.

Bőséges és házias ételekből álló, félpanziós ellátásra is van lehetőség 7500 Ft/fő/3 nap áron! Ezt a helyszínen kell kifizetni, de előre kell jelezni az iroda@rolitura.hu e-mail címen!

Utazás

 • Létszámtól függően 50 - 30 vagy 20 személyes kényelmes autóbusszal utazunk. Így 100% -os az indulás!!! Pihenő kb. 2-3 óránként lesz.
 • Éjszakai utazás előnye, hogy sokkal gyorsabb, mert kevesen vannak a határon és nincs nagy forgalom, nem működnek a lámpák, stb...

Költség

39.000 Ft-tól (szobától függően)

Költség tartalmazza

 • Utazást kényelmes busszal
 • Szállást Hargitafürdőn, családi panzióban
 • Ágyneműt és törölközőt
 • Programokat
 • Utazást terepjárókkal a busz és a Madarasi Hargita között
 • Nagy helyismerettel rendelkező túravezetőt
 • Szauna használatát
 • Idegenforgalmi adót

Költség nem tartalmazza

 • Étkezéseket (bőséges félpanziós étkezés kérhető 7.500 Ft/fő/3 nap, amit a helyszínen kell kifizetni!)
 • Belépő a Mohos láphoz és Déván a várba (20 Lej/fő)
 • Utasbiztosítás (2.000 Ft/fő/utazás, ami EUB Nívó biztosítás)

Térkép

Útvonaltervező