Indonézia csodái: körutazás Lombok és Bali-szigetén

Fedezd fel kismotorral a világ leggyönyörűbb szigeteit!

Indonézia a végletek birodalma, a világ egyik legszebb és legváltozatosabb országa! Fehér homokos, kókuszpálmafás strandok, színes és változatos víz alatti élővilág, vörösen izzó naplementék, zöldellő rizsteraszok, hatalmas füstölgő vulkánok, ókori templomok, mély szurdokvölgyek, sokszínű kulturális háttér, buja trópusi esőerdőkben élő különleges növény és állatfajok, fehér mészkősziklák, mély barlangok, tea, kávé, szegfűszeg ültetvények, ízletes - nálunk egyáltalán nem ismert trópusi gyümölcsök, és nem utolsó sorban a barátságos és vendégszerető helyi lakosok. És persze sok-sok kaland, ami csak rád vár, ha velünk tartasz.

Jelentkezési határidő 2017.10.10.

Részletes program

1. nap: Budapest - Denpasar
Késő délután érkezünk Denpasarba. Bali az indonéz szigetvilág gyöngyszeme, buja trópusi vegetáció, strandok, hegyek, völgyek és minden, ami kell a paradicsomi légkörhöz. Elfoglaljuk medencés szállásunkat Kután. Ez Bali legfelkapottabb nyaralóhelye a sziget délnyugati oldalán, a reptértől 3 kilométerre északra, a tengerparton. Közösen beülünk vacsorázni, majd kinézünk éjszaka a holdfényes tengerpartra és belevetjük magunkat a habokba.

2. nap: Kuta-beach –  Padang Padang - Ulu Watu templom
Kipróbáljuk az előre lefoglalt motorjainkat és elindulunk a sziget déli részére, a legszebb strandokhoz.
Itt a bátrabbak kipróbálhatják a hullámlovaglást, a kényelmesebbek pedig megmasszíroztathatják magukat a strandon. Szieszta és lazulás után a naplementét az óriási tengerparti sziklákra épült Ulu Watu templom melletti sziklafal tetejéről élvezzük. A templom Déví Danut, a tenger védőistene tiszteletére épült és a legenda szerint a tengerek hullámát szelő istennő kővé vált hajója volt. Azóta a szigeten rekedt istennő Bali védelmezője. Naplemente után ismét nyeregba pattanunk és kiadós vacsora után bevetjük magunkat az éjszakai élet központjába és felkeresünk néhány szórakozóhelyet és koktélbárt.

3. nap: Kuta-beach - Tanah Lot - Taman Ayun - Ubud
Elhagyjuk kutai szállásunkat és felkeressük a sziget egyik leglátványosabb tengerparti sziklatemplomát a Tanah Lotot. Miután kigyönyörködtünk magunkat a szentélyben, továbbmotorozunk a sziget második legnagyobb templomkomplexumához az 1634-ben épült Taman Ayunhoz. A templom csodálatos környezetben terül el és érdekessége, hogy tó veszi körül, rengeteg tavirózsával és más szépséges vízinövénnyel. A nyüzsgő Mengwi városához képest, ez maga a béke és nyugalom szigete. Majd visszatérünk az árnyékban parkoló motorokhoz és folytatjuk utunkat Ubudba, ami a sziget belső részén, Denpasartól 25 km-re, északkeletre található. Bali leghíresebb kézművesipari és művészeti városa. Itt megnézzük, a királyi palotát és a népszerű majomerdőt. A majmok szeretik az idetévedő turistákat és gyakran fel is ugranak rájuk, hátha kapnak néhány finom falatot a táskában lapuló elemózsiából. Mi ezt nem javasoljuk, viszont a dzsungeles környezetben való sétát és fényképezést mindenképp. Ha hallgatsz a túravezetődre, akkor harapás és lopás nélkül fogod megúszni a majmokkal való találkozást. Az erdő bejárása után hamarosan megérkezünk a medencés szállásunkra és kipihenjük a motorozás fáradalmait.

4. nap: Ubud - Batur-vulkán - Tirta Empul templom - Gunung Kawi
Reggel az 1717 méter magasságú Batur vulkánhoz utazunk, de előtte még megállunk az elbűvölő rizsföldek között elterülő Gunung Kawi sziklasírjainál. A sok lépcső után jól fog esni a hűsítő fürdőzés az örök élet forrásában (Tirta Empul), ami az egyik legszentebb hely a szigeten. Ezek után indulhatunk is Dewi Dani (vulkánisten) otthonába, a Batur-vulkánhoz. Megállunk a kráter peremén és lélegzetelállító panorámában fogyasztjuk el a svédasztalos ebédünket. Innen lemotoroztunk a kráter belsejébe, élvezzük a környező hegyekre nyíló kilátást és figyeljük a tavon halászó embereket. Lentről nagyon szépen fog látszani a vulkán oldalán lévő fiatal lávaömlések, lávabarlangok és apró parazitakráterek tömkelege. Hazafelé megállunk egy fűszerkertben és megcsodáljuk a vanília, bors, kakaó, kávé, szegfűszeg és szerecsendió ültevényeket. Visszamotorozunk a szállásunkra, átöltözünk és felkeresünk egy éttermet, aminek a kertjében remekbeszabott táncestet nézhetünk meg közvetlen a színpad elől és ezáltal pillanthatunk be, a Balinéz emberek tradicionális mozgáskultúrájába.

5. nap: szabadnap
A mai napot lazára vesszük, ha csak Ubudban szeretnél sétálgatni vagy pihenni megteheted, viszont ha további kalandokat szeretnél, akkor arra is van lehetőség. A közelből indul Bali leglátványosabb rafting túrája, illetve lehet gyalogtúrázni is a várost körülvevő ösvényeken, a közeli látványos rizsteraszokhoz és kézműves falvakhoz is.

6. nap: Ubud – Jatiluwih rizsföld - Danau Bratan templom – Gitgit-vízesés – Lovina beach
A mai napot a vizeknek szenteljük. Először Bali legszebbnek tartót rizsföldjeinél, a Jatiluwih-nél állunk meg fotószünetre, majd felkapaszkodunk az 1200 méteren lévő Bratan-krátertóhoz. Körülöttünk 2000 méter feletti vulkánok és eperföldek. A tó a régen nem működő Catur-vulkán gyakran fátyolba boruló ősi kráterében található. Mivel a víz nélkülözhetetlen a környező földeken, az itt élők a Bratan templomba járnak a hálájukat leróni a tó istennőjének. Bízzunk benne, hogy szerencsés csillagzat alatt születtünk és mi is belefutunk valamilyen ünnepségbe.
Miután megnéztük a templom kertjét és kigyönyörködtük magunkat a tájban, megiszunk egy frissen facsart eperlevet és megcélozzuk a szomszédos kilátóhelyet, ahonnan feltárul elénk a minket körülvevő panoráma. Kellemesen megebédelünk, majd felkeressük a látványos Gitgit-vízesést. Rizsteraszok és szegfűszeg ültetvények között sétálva jutunk el a zuhataghoz. A bátrabbak fürödhetnek a vízben és beállhatnak a vízesés alá egy kis hűsítő hátmasszázsra. Akinek még ez is kevés a vízből a napvégén a szállásunk medencéjében vagy a tengerben is úszkálhat.

7.nap:Lovina Delfinles – Banjar termálfürdő – Lovina beach
Ma korán kelünk, hogy a napfelkelte fényében csodálhassunk meg az itt élő delfinpopulációt. Garantálni nem tudjuk, de eddig bármikor jártunk erre, mindig láttunk többet is ezek közül a kecses és intelligens vízi emlősökből. A csónakázás után visszatérünk a szállásunkra kicsit lazítani, majd a nem túl híres, bár igen zamatos Balinéz szőlőültetvények mellett átmotorozunk, a sziget kevésbé ismert termálfürdőjébe. Természetesen az eddig megszokott ősbúja növényzetet itt sem kell elfelejtenünk, sőt a termálvízben is jó lesz kiáztatni a csontjainkat. Aki kedveli a könnyed borokat itt a vízparton akár megismerkedhet a közelben termő zamatos ízekkel is. Késő délután hazamotorozunk és estére keresünk valami élőzenés helyet

8.nap:Lovina beach – Tulamben – Amed
Reggeli után a part mentén motorozva érjük el Tulambent, ahol a parttól néhány méterre süllyedt el a több mint 100 méter hosszú Liberty nevű hajó a II. világháborúban. Itt mi is felvesszük a búvárszemüveget és megcsodáljuk az alattunk lévő cirkálót és az ott köröző halrajokat. Ha van búvárvizsgád merülhetsz is. Úszás után jól fog esni a kiadós ebéd, majd tovább motorozunk Amedbe. A tengerparti álmos kisfaluban elfoglaljuk a parti szállásunkat és beúszhatunk a tengerbe naplementézni. Aki szeretne világító planktonokat látni, annak se kell messzire mennie, mert a derékig érő vízben már láthatja őket, amint a kezét vagy a lábát megmozdítja. A közelben jócskán akadnak éttermek, ahol könnyűszerrel találni a napi fogásból frissen elkészített ételeket.

9.nap: Amed – Tirta Ganga - Padangbai
Amed közelében süllyedt el egy kisebb, bár igen látványos hajó, ezért itt kezdjük a napot. Megnézzük a csodálatos korallokat és a hajóroncsot, majd felkeressük, a Balinéz királyok kedvelt pihenőhelyét Tirta Ganga vízi palotáját és végiglépdelünk a kiálló köveken és fotózgatjuk egymást, na meg a több száz csodálatosan faragott hindu isten szobrát. Innen Padangbai felé vesszük az irányt és útközben megállunk több panorámás rizsterasznál. Este pedig beülünk halvacsorára, túravezetőnk egyik barátjának az éttermébe. A tulajdonos korábban halászattal kereste a kenyerét és az általunk kért halételeket az étterem előtt kókuszparázson grillezve készíti el, a saját receptje alapján.

10. nap: Padangbai, Sengigi-beach (Lombok)
Mindenki örömére hajókázással kezdjük a napot. Lombokra érkezvén felkeressük a legendás Sengigi-beach-et. Vakító fehér homokos part, kókuszpálmák, kék égbolt, zöldellő hegyek és kristálytiszta meleg tengervíz vár itt ránk. A vörösen izzó naplemente után könnyűszerrel találhatunk hangulatos éttermet is.

11.nap: Sengigi-beach – Kuta
A sziget déli részét keressük fel a szörfösök Mekkáját, ahol égik érnek a hullámok és csodaszépek a partok. Hazafelé pedig megállunk Sadeban, ami az egyik legeredetibb állapotban lévő lomboki törzsi falu.

12.nap: Sengigi-Senaru-Sengigi
Reggeli után utunk egyik legszebb szakaszán motorozunk észak felé. Útközben többször megállhatunk fürdeni, majd a kora délutáni órákban felkeresünk 2 impozáns vízesést a dzsungel közepén.

13. nap:Senaru – Padangbai – Kuta (Bali)
A délelőtti hajóval búcsúzunk el Lombok szigetétől. Padangbaiban visszaülünk a megszokott motorjainkra és Kuta felé vesszük az irányt. Útközben megállunk a sziget leglátványosabb barlangszentélyénél, a Goa Lawah-nál és az árnyékban felfrissítjük magunkat. Majd bő egy órás motorozás után Kután találjuk magunkat. Délután még lehetőség nyílik fürdésre és vásárlásra.

14. nap: Denpassar - Budapest
Hazautazás.
Akinek van még ideje azoknak mindenképp ajánljuk utunk 5 napos kiegészítő Komodó programját.

Hosszabbítás:

14. nap: Kuta-beach - Labuanbajo (Floresz) - Goa Cermin
Délelőtt repülőre szállunk és 1,5 óra utazás után érünk Labuanbajoba, Floresz szigetére. Átrepülünk Lombok és Sumbawa szigete felett. Tiszta időben láthatjuk az alattunk elterülő városokat, hegyeket és a hófehér homokos korallokkal övezett apró szigeteket is.
A portugálok a „virágok hegyfoka” néven illeték Floreszt. Indonézia egyik legszebb szigetét mély völgyek és éles bércek szabdalják. A holland és portugál misszionáriusoknak köszönhetően a vulkánok lábánál keresztény törzsek élnek.
Noha Floreszt keresztény szigetként tarják nyilván, Labuanbajo a nevét mégis a muszlim bajoktól kapta. A bajok, azaz tengeri cigányok, mint nevük magyar fordításából kiderül, igen szoros viszonyt ápolnak a tengerrel. Állítólag régen csak kereskedni és betegeskedni jöttek ki a szárazföldre, egyébként a tengereket rótták 3-4 generációs családokban, a mai (és európai) szemmel nézve igen szűkös hajóikon. Manapság már hajlamosak letelepedni, de szigorúan csak a tenger fölé, leginkább cölöpökön álló házakban.
Labuanbajo napjainkban békés kis kétutcás halászfalu, aminek reptere 1 km-re fekszik a központtól. Elfoglaljuk kényelmes panorámás szálláshelyünket és indulunk a közeli mészkőbarlanghoz, a Tükörsziklához (Goa Cermin). A falutól 5 km-re található barlangot helyi vezetőkkel járjuk körbe. A barlangba lépcső vezet, helyenként létrákon haladunk, máskor pedig négykézlábra ereszkedve jutunk beljebb és beljebb. A jó hangulat garantált.
Vacsoránkat szálláshelyünk közelében fogyasztjuk el és közben figyeljük a lenyűgöző floreszi naplementét.

15. nap: Labuanbajo – Rinca - Komodo
A mai napot egy általunk bérelt hajón töltjük. Napozás a fedélzeten, kikötés lélegzetelállító partoknál, látványos víz alatti élet (teknősök, delfinek murénák, halrajok). Délután kikötünk Rinca szigetén, ami a Komodó nemzeti park tagja. A sziget olyan mint egy kerítés nélküli állatkert. Az itt élő hatalmas komodói varánuszokról híres, melyekről csak 1910 után értesült a nyugati világ. A 3-4 méteresre is megnövő, 140 kilogrammos sárkányok félelmetes ragadozók hírében állnak. Legtöbbször lesből támadnak, s vagy a préda nyakát kapják el, vagy farkukkal verik le az áldozatot a lábáról. Ha a sebesült állat elmenekül, akkor is hamar elpusztul, mivel a harapás helyén fertőző nyál kerül a vérkeringésbe. A sárkányok dögevők és 8 km-ről is megérzik az áldozat szagát.
Mi is testközelből láthatunk több komodói sárkányt, és sárkányfészket is. A teszünk egy 5 kilométeres kört (helyi vezetővel), ahol mi is bepillanthatunk a sziget életébe. Eleinte erdőben sárkányfészkek mellett haladunk, majd feltűnik mellettünk egy domb, ahol timori szarvasokat és vad bivalyokat is láthatunk. Kicsit később felkapaszkodunk a szomszédos magaslatra, ahonnan már a tengert és az egész szigetet is beláthatjuk. Lefelé szavannán megyünk tovább, míg ismét be nem érünk az erdőbe. Ha szerencsénk van vadmalacokkal is találkozhatunk. Ezután visszatérünk a kikötőbe, és hajónkkal megállunk a szemközti lakatlan sziget partjainál. Beugrunk a vízbe és búvárszemüveggel fedezzük fel a víz alatti világot. Innen tovább hajózunk és Komodo partjainál horgonyzunk le. Vacsora és alvás a hajón.

16.nap:Komodo – Pink-beach – Batu Bolong (Manta pont) – Kanawa sziget
Reggeli után felszedjük a horgonyt és felkeressük Komodó szigetét. Szinte végig erdős szakaszon fogunk gyalogolni, ahol kevesebb esélyünk van a sárkányokkal való találkozásra, viszont szarvasokat és madarakat jócskán fogunk látni. Az erdős szakasz után felkapaszkodunk a Kakadu dombra és onnan csodáljuk meg a sziget hegyeit és az öblöt, ahol hajónk horgonyoz. Innen már csak pár perc séta vissza a tengerpartra. Túra után a tengerparton található étterem közelében tudunk fotózni ételmaradékra váró hatalmas sárkányokat. Innen a Pink-beachre hajózunk. A strand a nevét a rózsaszín parti homokjának köszönheti. Itt is rengeteg színes halat és csodálatos korallokat láthatunk. Kora délután folytatjuk tovább utunkat és megállunk a nyílt tengeren hogy Mantarájákkal sznorkelezünk. Tapasztalt tengerészeink tudják, merre találjuk ezeket a csodálatos 3-4 méteres fesztávolságú élőlényeket és amint jeleznek beugrunk a vízbe és ámulattal nézzük, hogy milyen kecsesen lebegnek a víz alatt. A mantales után megcélozzunk Kanawa szigetét és a naplementét már a kunyhónk teraszáról jéghideg sörrel a kezünkben nézzük.

17. nap:Kanawa-sziget - Labunbajo
Délelőtt még élvezzük a paradicsomi hangulatot, majd indulunk Bidadari és Sabolo szigetére, ahol a környék legszebb sznorkelező helyei vannak. Késő délután érünk vissza Labuanbajo kikötőjébe.

18. nap: Labuanbajo – Denpasar (Kuta)
Másfél óra repülés után Kután találjuk magunkat. Délután még lehetőség nyílik fürdésre és vásárlásra. Késő este indulunk a reptérre.

19.nap:Denpasar - Budapest
Érkezés Budapestre a délutáni órákban.

 

Képgaléria ITT

Mikor és mennyi?

Időpont: 2017. december 29. - 2018. január 10. + hosszabbítás
Részvételi díj: 199.000 Ft/fő-től (létszámfüggően) + repülőjegy

Szükséges felszerelés

Hogy csomagoljatok?

A súlykorlát a feladandó poggyászra a belföldi járatokon 15 kg, amit érdemes figyelembe venni az esetleges kellemetlenség vagy túlsúly fizetése miatt. A feladandó poggyász lehetőség szerint egy nagy hátizsák legyen, mivel ezzel lehet a legkényelmesebben utazni a későbbi túránk során is. Nem kell hosszú távokra cipelni a csomagot, de könnyebb mozgás miatt javasoljuk a nagyhátizsák használatát. Ezzel a csomaggal jó esetben legelőször Denpassarban fogunk találkozni, tehát úgy csomagoljatok, hogy az utazáshoz szükséges összes felszerelésetek a magatoknál tartott kézi csomagban, azaz kis hátizsákban legyen.

Mit csomagoljatok? Mivel kint szinte mindent be lehet szerezni, ezért javasoljuk, hogy ne hozzatok sok csomagot kifele. Hazafele úgyis tele lesz a hátizsák.:-)))

Amit viszont hozzatok mindenképp, azok a következők: 1-2 hosszú nadrág;

1 pulcsi, 1 esőkabát, 1 túraszandál, magas faktorszámú naptej; napszemüveg! Pár póló, rövid nadrág . Ha esetleg van olyan ruhátok, amit már nem szerettek vagy nem hordtok, akkor bátran hozzátok magatokkal, mert a helyi szegények örömmel fogadják őket.

Szállás

Általában panziók, vagy tengerparti kunyhók, amik színvonala néha elmarad az Európában megszokottól. A zuhanyzók és vécék tisztasága általában rendben van, azonban meleg vízre nem mindenhol számíthatunk. Így sátorra nincs szükség, saját hálózsák azonban mindenképpen szükséges. A gekkók látványától ne ijedjünk meg, nagyon hasznosak ezek a kis gyíkok, mert ők fognak megvédeni a bogaraktól és szúnyogoktól. Az éjszaka furcsa hangjai közt a rikácsoló zaj kedvenc háziállataink, a gekkók társalgása. Nem kell aggódni, meg lehet szokni.

Utazás

Budapestről Denpasar-ba menetrend szerinti repülő járattal. A repülőjegy tájékoztató ára 257.000 Ft/fő (2017 szeptemberi ár, Emirates).
Helyben bérelt motorokkal és hajóval.


Fontos: legyen érvényes A vagy A1 kategóriás jogosítványod (és motoros tapasztalatod!)! Itt két fő is ülhet egy motoron, így ha ketten jöttök, tudtok akár egy motorral is menni!

Költség

1-5 főig :269 000 Ft , 6-8 főig: 245 000 Ft, 9-10 fő: 199 000 Ft Komodói hosszabbítás teljes ellátással a hajón: 85 000 Ft + repjegyek

Költség tartalmazza

 • a helyszínen bérelt 110-125 köbcentis robogókat, amit mindenki maga vezet
 • a túravezetést,
 • a belépőket,
 • a gyorshajót Lombokra és vissza,
 • a szállást reggelivel egyszerű panziókban, vagy magánházakban, saját hálózsákban.

Költség nem tartalmazza

 • a repülőjegy árát és az illetékeket,
 • a biztosítást,
 • az esetleges védőoltások árát,
 • az étkezést.

Térkép

Útvonaltervező

Hírlevél

Ha szeretnél kapni a legújabb utazásokról, programokról és kedvezményekről tőlünk levelet, akkor bátran iratkozz fel hírlevelezőlistánkra. Köszönjük!

Hírek

Tábortüzes-szalonnasütögetős este az Árpád-kilátónál!

Közhírré tétetik, hogy 2017. június 9.-én pénteken este, tábortüzes-szalonnasütögetős estét tartunk, a Budai-hegységben található árpád-kilátónál, amire szeretettel várunk Téged és barátaidat is! Kötetlen beszélgetések, szalonna, hagyma és barátaik sütögetése, kis pálinka, bor vagy traubi társaságában. Részvétel ingyenes, vidám és feledhetetlen lesz.

Bővebben:

Ajánló

ELÉRHETŐSÉGLépj velünk kapcsolatba!

 • Postacím: 2543 Süttő, Diósvölgyi utca 2/A
 • Telefon: 0036-70-278-6852 és 0036-33-769-020
 • Email: iroda@rolitura.hu
 • MKEH engedély szám: U-001491
 • Raiffeisen Bank számlaszám: 12025000-01458338-00100003
Kapcsolat | Hírlevél feliratkozás | (c) 2017. Iránytű Utazási Iroda Kft. Minden jog fenntartva! | Tervezés: Szimbiózis Média Kft.