Irán és Kurdisztán

Irán és Kurdisztán körutazás

Irán kulturális sokszínűsége és az emberek nagyon közvetlenek és kedvesek. – Ezzel az élménnyel és kellemes csalódással tér haza mindenki Iránból. Amit a médiában látunk, az nem Irán valós arca. Utunk során lebontjuk az álarcot és megtapasztalhatjuk, hogy milyenek az Iráni emberek a városokban, a falvakban, a hegyekben, a sivatagokban. Sokrétű, sokszínű, soknemzetiségű, de egy biztos: nagyon barátságos emberek. Ez nem változott évezredek alatt sem. Egy ország, amelyben a 2500 éves civilizáció emlékeit hordozza, az ősi Perzsia történelmi, építészeti és kulturális öröksége páratlan, s a sivatagi, a hegyi falvak mellett van egy dinamikus, 21. sz-i világ, mint pl. Teherán, Shiraz vagy Iszfahán. Az irániak boldogok ha meglátogatjuk hazájukat, s kitörhetnek a sztereotípiákból amibe tették őket. Utunk során ennek lehetünk résztvevői, szemtanúi.

Részletes program

1. nap, Indulás 2017. április 21. péntek Budapestről Iránba.  (Isztanbul átszállással)
Az érkezés Tehránba másnap hajnalban van. Útlevél ellenőrzés, pénzváltás után csoportunk elindul majd Kurdisztán felé.

2. nap, Sanandaj (ápr. 22 szombat)

Ma hajnalban saját bérlésű buszunkkal rögtön megyünk Kurdisztán fele, s innentől kezdve végig ezzel leszünk. Ma nagyon hosszú 500km-es út vár ránk. Megállunk ebédelni, majd indulunk tovább Sanandaj fele, ahol a szállásunk is lesz, s  egy nagyon barátságos város. Howraman megye a Kurdok központja, Sanandaj pedig s Kurdisztán fővárosa.  Kis városnézést teszünk délután. Elmegyünk az élő nyüzsgő bazári életet megnézni, ahol rengeteg zöldség, édesség árusok, varrodák, kézműves műhelyeket is láthatunk.  Jó lesz érezni az emberek kíváncsiságát, vendégszeretetét, kedvességét, s vacsorakor ki is próbálhatjuk rögtön a kurd ételkülönlegességeket.
Szállás: Sanandaj-ban

3. nap, Sanandaj – Palangan – Paveh

Reggel rövid sétát teszünk a városban, ahol az egyik érdekes látnivaló a régi mecset, a fedett bazár, a helytörténeti múzeumként szolgáló gazdag családról elnevezet Asef Kastély, az 1805ben épült Khan Hamam (fürdő). Miután kinézelődtük magunkat, elindulunk a hegyek fele.  2 óra buszozás után megérkezünk Palangan falujához, mely a mai nap fő programja, s sétálunk 2-3 órát a festői szépségű békés faluban, fent a hegyekben: sárral falazott kőházakkal, szamárkaravánok, színes öltözetű kurd nőket láthatunk, s ahol megismerkedhetünk a hagyományos életmódot folytató falusi élettel, s kis időutazást tehetünk a múltba. Itt ebédelünk, frissen sült halat, mely a hely specialitása. Innen kanyonokon keresztül megyünk a hegyekben Paveh városába, mely a kurdok szellemi és lelki központja izoláltan messze fent a hegyekben. Sokszor megállunk fényképezni a csodálatos tavaszi tájat.  Estére érünk Paveh-be, ahol elfoglaljuk szép hotelünket. 
Utazás: 263 km

4. nap, Paveh – Howraman ah Takht – Paveh

Pavehből indulunk egynapos felfedezőutunkra, mely utunk egyik csúcspontja lesz. A kurdok által lakott lenyűgöző szépségű hegyes térségben utazunk, ahova csak a legkitartóbbak jutnak el.  Ez az ország legszebb, de legismeretlenebb területe, mert a hegyek között bújik meg, s minden kanyar újabb lélegzetelállító látványt tár elénk, s alant már látszik Irak Kurdisztán. Megállunk kicsit hógolyozni, hiszen itt már 2000 méter magasban kanyargunk. Kitartásunkat siker koronázza, mert tradicionális falvakhoz jutunk el, ahol láthatjuk a helyiek mindennapjait.
Howraman ah Takht – egyszerű kő és vályogházakból álló hegyoldalra építkező tradicionális faluban sétálunk pár órát, hálás foto téma lesz mindenhol, hiszen itt nemcsak az építkezési stílusuk és a falu elhelyezkedése érdekes, de itt még hagyományos nemezelt népi öltözetben élnek az idősebbek. Megvacsorázunk egy helyi étteremben, van egy kézműves bolt is ajándékoknak, majd indulunk vissza Pavehbe a szállásunkra. Ha szerencsénk lesz, akkor eljutunk egy igazi kurd esküvőre is, amely színes, hangos, táncos és felejthetetlen lesz.
Utazás: 150 km oda vissza/ 8h

5. nap, Paveh – Kermanshah – Hamadan

Reggel indulunk vissza az ország belseje fele. Első állomásunk Kermanshah, mely a 4. században indult fejlődésnek, mert a Bagdadi kereskedelmi útvonal egyik pihenője volt, kultúrák, tanítások jöttek-mentek találkoztak ezen a helyen. Ma nagyváros, Lori és kurd emberek lakják, vöröses hegyek veszik körbe. Az első megállónk a Mo'avenalmolk Múzeum vizuálisan lenyűgöző. Stílusok, falfestmények kavalkádja egy kis történeti múzeummal vegyítve. Utána még a Siesta előtt séta a piacon, s megkóstoljuk a helyi édességspecialitásokat, amit az árusok végigkostoltatnak velünk. Nemhiába, kurdisztán kedvessége itt is működik. A várostól 10 km-re van a Taq e Bostan, Unesco védettséget élvező műemlék, ahol a szaszanida féldomborművek miatt szoktak itt megállni. A 7. századi faragások a homlokzaton, melyen páncélozott öltözetben látható a király, ami speciális, mert ez a technika jóval megelőzte Európát. De vannak a falbemélyedéseken 4. századi faragványok is. Aki ezalatt inkább teázna, ebédelne, a tó körül sok kiülős taverna működik.
Kis utazás után Bisotunnál is megállunk, ahol van egy csillogó tükrös mecset és egy érdekes temető is. Aki szeretne szabad programként egy órában elsétálhat az i.e.6. századi Dáriusi időből származó kőfeliratokhoz is. Az elámi, akhád (babilóni) és óperzsa nyelven íródott kővésetek fontossága  a rozetta kő megtalálásával volt egyenértékű az archeológusok számára a nyelvek felfejtésében. Sajnos a felújítások még folyamatban ezért kevés látszik szabad szemmel. Ezen kívül pártus faragványok is láthatóak itt.
Innen tovább indulunk Hamadán fele, mely pár óra busszal. A fennsíkon elterülő Hamadan volt az ókor egyik nagy központja.  A Méd birodalom fővárosa volt i.e. 728-ban, ahonnan jó időben a 3500 méteres környező hegyek is látszanak. Történelme nem eseménytelen: Akhamenidák, Perzsák, Arabok is elfoglalták, majd a 12. sz-ra a szeldzsukok vették birtokba. Ezután jöttek a mongolok, utána nem sokkal Timur Lenk is rombolt rajta, majd a 18. sz-ra a törökök. Végül 1929-ben egy német építész tette helyre a városrendezési terveket. Este érkezünk, de amit tudunk ma nézünk meg, pld a nyüzsgó bazárt, Baba Taher mauzóleumot, s egy látványos kivilágított nagymecsetet. Többit majd másnap reggel. Szabad séta után közös vacsora.
Szállás:  Hamadanban egy szállóban. Paveh- Kermanshah – Hamadan, utazás 310 km

6. nap, Hamadan - Qom – Kashan

Reggel még városnézés Hamadamban  megnézzük ami kimaradt. A fő látnivalók:  Az ótestamentumi Eszter Sírja, mely fölé a 14. sz-ban egy tornyot építettek,mely Zsidó zarándokhelyként funkcionált, s megismerkedhetünk a maroknyi itt élő zsidók mindennapjaival is.Avicenna is itt halt meg, mauzóleuma is itt található, mely ma egyben múzeumként is funkcionál. Alaviyan dome, és még sok apróbb építészeti emlék között is elbuszozunk.
Majd irány Qom, 1980 óta a siita vallási elit központja, 2. legfontosabb zarándok hely Iránban, a gyönyörű Hazrat e Mazumeh szentély. Itt átérezhetjük az iszlám hódolatot, mely átjárja az összegyűlteket, akik tiszteletüket teszik imám Reza nővére 9. sz.-i sírjánál. Hatalmas dómkupolás mecsetek együttese lenyűgöző. Konzervatív öltözet elvárt, kapunk egy kísérőt is. Ezután rövid pihenő és ebéd.
Ezután indulunk Kashan-ba, mely egy gyönyörű kisváros, anno oázisváros, amely kellemes meglepetés minden idelátogatónak. Délután még sétálhatunk is egyet a legklasszikusabb bazárban, benne nemcsak az áruk kavalkádja de még egy szemet gyönyörködtető mecset is el van rejtve, illetve láthatjuk munka közben a kézműveseket. Fotósoknak a szállásunk melletti  Agha Borzog klasszikus mecsetjét javallom napnyugtára meglátogatni.
Az óvárosban egy tradicionális házból kialakított hostelben fogunk aludni. A vályogtéglákból épült házban a belső udvarról nyílnak szobáink, lent kis tavacska és kellemes étkező és szieszta tér vár minket, hogy kipihenjük a hosszú napunkat. A tetőről csodálatos kilátás nyílik a városra, sok 19. századi épületre, illetve itt lazázva fogyaszthatjuk el vacsoránkat.
Alvás Kashan tradicionális hoteljében. Hamadan-  Qom – Kashan, utazás 285 km

7. nap, Kashan városnézés, (sivatagi dűnék extra program)

Reggeli után közösen elindulunk Kashan jó állapotban megmaradt, híres mívesen díszített tradicionális házaihoz. Ezek a házak valaha gazdag kereskedők, kormányzók lakhelyei voltak, melyeket az utóbbi években igényesen helyreállítottak, így közel az eredetihez lévő állapotban tekinthetjük meg. Elindulunk egy míves mecsetbe, s kombinált jegyünkkel Khan-e Tabataei, Khan-e Abassian dúsgazdag kereskedők házába, illetve meglátogatjuk a múzeummá alakított szépséges fotogén Sultan Mir Ahmed hammam-ot, vagyis gőzfürdőt, melynek kupolás tetejéről fantasztikus a kilátás, s hálás fotótéma. Közelben húzódik a régi városfal, jégverem romjai, meg egy kis piac, ahol terrakotta szobrokat is lehet kapni a standard szuveníreken kívül.  Megebédelünk Boroujerdi ház éttermében, hangulatos autentikus környezetben.
Ezután ha még lesz időnk, a busszal elmegyünk a világ akkori csodájának számító, nem véletlenül a paradicsommal azonosított XVIII. századi Qajar Dinasztiából való Finn kerthez. Itt a hegyoldalban fakadó forrás vizét vezetik végig a parkban kialakított csatornákon. Itt raboskodott élete végéig a 60-as években Amir Kabir miniszter, egy hősként tisztelt reformer.
Ma délutántól lehetőség lesz egy sivatagi fakultatív programra eljönni, amelyhez egy külön buszt kell bérelni egy helyi ismerettel rendelkező sofőrrel. Már az oda út is szépséges; tevekaravánokat is láthatunk, de a csúcspont a világon kevés helyen kialakult éneklő dűnék, mely hangot ad ki amikor tapossuk. S, ha Iránban vagyunk, akkor miért hagynád ki a sivatagot, és egy igazi karavánszerájban alvást? A kényelmetlenségért a környezet, a természet és az élmény kárpótol.
Ha jössz, abban az esetben alvás a sivatagban lesz egy karavánszerájban, távol minden fényszennyezéstől, és ahol tényleg átélhetjük a selyemút hangulatát. Itt költjük el fenséges vacsoránkat, s éjjel élvezhetjük a tiszta csillagos eget, fényrajzolunk, csapatépítünk, anekdotázhatunk a Kavir sivatag peremén.
Szállás egy tradicionális karavánszerájban (matracon).  http://goo.gl/maps/cMfxQ

8. nap, Kashan – Abyaneh –Natanz – Isfahan

Hajnal előtt ébredés, kicsit még hűvös van, de megéri felkelni. Elbuszozunk a dűnékig, majd megmásszuk a majd 100 méter magas homokhegyet, hogy fentről élhessük át a felejthetetlen napfelkeltét ezen a háborítatlan szépségű területen. Élvezzük a homokcirádákat, a panorámát a dűnék tetejéről, illetve kedveseink nevét örökítjük meg a homokban.  A ’közelben’ található egy kiszáradt sós tó is, ahol még megállunk egy fotószünetre, majd utána vissza a karavánszerájhoz reggelizni. Majd indulunk vissza Kashanba, esetleg egy kis bazárban sétálás, rövid zuhanyozás, buszt cserélünk, majd irány Iszfahan.
Elindulunk a hegyekben fekvő Abyaneh vörös színű falujába, kanyonok felett, szerpentineken. Ki-ki maga tempójában fedezheti fel a falut. Vörös agyagtéglákból épített házak sorakoznak egymás fölött egy hegyoldalban, szűk utcácskákkal, ahol egyre kevesebb a fiatal, így leginkább idős falusiakkal találkozhatunk. Az asszonyok Irán többi részétől eltérően színesbe öltözve, a férfiak bő, leggyakrabban fehér nadrágban. Miután bebarangoltuk a házak közti utcácskákat, felfedeztük Abyaneh egyetlen régi mecsetét, aztán utazunk tovább Natanzba, melyet általában kihagynak az irodák a programjukból. Mi meglátogatjuk, ha nem túl későn érünk oda, egy rövid lábmozgatás erejéig. A Jame mecset, azért érdekes, mert több különböző korban épült épületegyüttesből áll, de a mellette levő sikátoros épületek is hangulatosak, érdekes közöttük sétálgatni, s nosztalgiázni a nemrég múlton. Este érkezünk Iszfahánba, a legismertebb történelmi perzsa városba. Közös vacsora és pihenés a hosszú nap után.
Alvás Iszfahánban, egy belvárosi szállodában, utazás 252 km

9. nap, Iszfahan városnézés

Ez a város Perzsia gyémánt doboza, remekműve, köszönhetően a szafavid kor (17.sz.) uralkodóinak és az örmény kézműveseknek, ahol talán legtöbb a látnivaló látható egy városban. Nagyon baráti, kozmopolita a közösségi hangulat. Az emberek kedvesek, változatos ételeket lehet enni, rengeteg építészeti csodával és kézműves termékkel találjuk szembe magunkat az imám téri bazár környékén.  Reggel a fő hírességet, az Imám teret nézzük meg, mely a pekingi után a legnagyobb, de ez kétségtelenül a legszebb a világon. Az 512 méter hosszú, és 163 méter széles teret a szafavid érában tették egyedülállóan széppé. Szökőkutak, hintók, kékkupolás mecsetek, a palota, s kétszintes árkádos épületek fogják körbe, ahol mind a mai napig kézzel készítik a díszes csempéket, réz tálakat, kannákat, ékszereket és kvázi turista bazárként funkcionál ma.
Az uralkodói (Imam) téren sorba járjuk a látványosságokat.  Az Abasz Sah (imám) Mecset 40 oszlopos palotájának, tükörkazettás trónteremmel, hatalmas freskókkal borított fogadótermekkel ízt ad kora építészetének változatosságából, pompájából. A szafavid korabeli hatalmas belső udvara és kupolája felejthetetlen, ahol 12 visszhangot hallhatunk, ha ügyesek vagyunk. A harmonikus formák, a dúsgazdag színpompás díszítések lenyűgözik az ide látogatókat.
A másik látványosság Abasz Sah által épített Ali Qapu palota múzeumként funkcionál, minden emelete egy esztétikai kavalkád, díszes szép termekkel, cizellált mennyezet díszítésekkel, faoszlopos teraszára felkapaszkodva pedig madártávlatból is lefotózhatjuk a híres imám teret.
A tér utolsó híres látványossága a 17.-sz-i Lot Follah Mecsetbe is ellátogatunk, mely női mecsetként funkcionált. Tele van arabeszkekkel - csempékkel, mozaikokkal, s pompás tetővel, amelyek nemcsak a perzsa építészetnek, de az iszlámnak is párját ritkító remekei, s a mihrabja (imafülke) az egyik legszebb Iránban. Ez a barokkos gazdagságú a csempefestészete letisztult stílusú.
Innen kicsit sétálva jutunk el a Szafavid korban épült Chehel Sotun palotához, ahol folytatjuk felfedező utunkat. Egy gyönyörű parkkal körbevett, freskókkal díszített épülethez jutunk. Kakh-e Hasht Behest palota a 18. századból fennmaradt egyik nem vallási, faoszlopos, nyugodtságot sugárzó, teraszos épület.
Miután egész nap gyönyörködhettünk e remek műemlékekben, az Abassi hotelbe is mehetünk ebédelni, mely egy karavánszerájként funkcionált a szafavid korban, elképesztő részletességgel dekorált, tükör és fakeretes mozaikos, ahol igényes kidolgozású, habár eklektikus stílusú falmintázatokban gyönyörködhetünk. Még ha nem is akar valaki itt enni, megnézni kötelező. Ma Irán legjobb hotelje, de árai ezt szerencsére nem tükrözik, s olyan csemegéket is kaphatunk mint a diós szószos mártással körített ételek.
Délután kis szabad program. Levezetésképpen részesei lehetünk a helyi életnek, s elvegyülünk a délutáni bazár forgatagában, bemehetünk egy szőnyegboltba is, ahol megmutatják hogyan készül a szőnyeg vagy a kilim. A legkülönfélébb ajándékokat, kézműves termékekre alkudhatunk: tűzzománcáról, arany és ezüst műveseiről, csempefestőiről, híres a bazár, s még édességeket is vásárolhatunk.
Szállás Iszfahánban a megszokott szállodánkban.

10. nap, Iszfahan – Péntek mecset, Keresztény negyed

A mai napot is Iszfahánban töltjük, s megnézzük azokat a látványosságokat, ami előző napba nem fért bele. A bazár északi kapujánál található a fő mecsetet, (Jameh mosq - Péntek mecset) mely a legnagyobb Iránban, amely a különböző korok perzsa építészetének egyfajta katalógusa, mely végig kalauzol minket 800 év építészeti stílusain, geometriai dizájnjain. Fantasztikus hely. Mellette egy modern bazárban nézelődünk.
Ezután buszunkkal átkelünk a folyó túloldalára s megérkezünk Iszfahán Jolfa negyedébe (keresztény negyed), ahol Abbász sah idejében idetelepített örmény mesterek, keresztények leszármazottai élnek. Az Örmény Negyedben található Vank Katedrálisbanteszünk látogatást, hogy érezzük, milyen kulturális diverzitásnak adott otthont ez a méltán híres történelmi város. Ha nyitva lesz a Szent Mária vagy Szent Betlehem templomát is megtekinthetjük vagy megkávézunk egy stílusos kávézóban. Velem utazva olyan speciális helyekre is el lehet jutni, ahová másokkal nem. Itt van elrejtve egy máig is működő zoroasztriánus tűztemplom, ahol a főpappal tudunk kicsit beszélgetni a vallásukról, ha nyitva van. Ha lesz időnk egy zeneiskolát- zenemúzeumot is meglátogatunk, ahol kaphatunk egy kis ízelítőt a perzsa zenéből és a hozzá kapcsolódó költészetből. Fennséges pillanatok lesznek.
Este, amikor enyhül a hőség, a helyiek kivonulnak piknikezni a folyópartra. Mi is a Zagandeh Rood folyó felé vezet utunkat buszunkkal, ahol a város három, méltán világhírű boltíves hídjaihoz; a Sahreszta, a Hadzsu és a Sio-se Pol hidakhoz érkezünk. Érdemes a Si-o-Seh hídon és a parti füves sétányon végigsétálni, amely kivilágítva az esti városban különleges fotogén látványt nyújt, és amely ilyenkor fiatalok kedvelt találkozó helye. Tradicionális énekek hangzanak fel, Shisák, piknikező családok élvezik a kellemes esti hőmérsékletet.Este vacsora közösen.
Szállásunk a megszokott belvárosi szállodában.

11. nap, Iszfahan, Nain, Meybod, Chak Chak, Kharanaq, Yazd

Hosszú napunk lesz ma is. Kora reggel ismét buszra szállunk, és kősivatagos tájon utazunk tovább Yazd felé. Kis lábmozgatásra megállunk Nainba, ahol egy 10. századi Jameh (péntek) mecsetet látogatunk meg. Itt az óvárosi elhagyatott tradicionális házak, s az erőd szomszédságában vannak érdekes szövő manufaktúrák, ahol a mai napig kézi technikával készítik a cizellált perzsaszőnyegeket. Fantasztikus ezt élőben látni.
Innen ismét egy nagyobb lélegzetnyi utazás következik. Ezután továbbmegyünk az 1800 éves Meybod falujába. A fő látványosság a Narein kastélya, mely inkább erőd a Sassanida időkből, melynek tetejéről szép kilátás van a sivatagi városkára.  Megnézünk egy 300 éves postaépületet, egy karavánszerájt, benne stílusos étterem és szembe vele egy Szafavid korból megmaradt jég ház, ahol a legnagyobb nyári forróságban is hidegen lehetett tartani a vizet. Útközben láthatunk régi galamb tornyokat, ahol hajdanán több ezer galamb élt, hogy ürüléküket trágyaként hasznosítsák.
Fantasztikus szép tájban buszozunk, s tehetünk egy kitérőt a Chak Chak zoroasztriánus tűztemplomhoz, ha a csapat szeretné és az idővel is jól állunk. Kis lépcsőzés lesz, de megéri a látvány és a hely különlegessége ezt a kis erőfeszítést a sivatagi melegben. Ezután indulunk tovább Kharanaqba. Ez ma is egy kis élő falu, ami mellett megnézünk egy vörös agyagtéglákból épült régi szellemvárost, melyben nemrég még éltek. Barangolunk a múltban az elhagyott szellemváros agyagtégla házai között, felkapaszkodunk az épületek tetejére és egy ősi ingó minaret tetejére is, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a környező tájra. Este érkezünk Yazdba.
Szállás egy tradicionális karavánszerájból kialakított hostelban alszunk. Utazás 450km.

12. nap, Yazd városnézés, bazár

Yazd, a világ legrégebbi, ma is létező vallásának, a monoteista zoroasztrizmusnak a központja. Hajnalban, amíg nincs meleg, egy fakultatív programot ajánlok fel. Aki hajlandó korán felkelni egy extra programért azokkal ellátogatunk Yazd határában fekvő hallgatás tornyához.  Az ősi zoroásztriánus vallásban a halottakat egy toronyba tették ki, hogy a madarak elfogyaszthassák a halottakat, így nem szennyezték a földet, s visszajuttatták a testünket a természetes körforgásba, az örök életbe.  Ezt hívták úgy, hogy égbe temetkezés, a táplálék és az élet természetes körforgását biztosítva.
Visszaérésünk után reggelizünk, addigra már a többiek is felkeltek, akik inkább a pihenést választották.  A mai nap többi részét Yazd belvárosában töltjük, amelynek egybefüggő, épségben megmaradt vályogházas óvárosa Irán egyik legérdekesebb látványossága.  Megnézzük fantasztikus harmóniát mutató 15. századi Péntek mecsetet, mely egy tűztemplomra épült. A közelében van a bíróról elnevezett Bogheh-ye Sayyed Roknaddin mecset. Innen bebarangoljuk a sárfalakkal körül vett, sárházakkal beépült óvárost is, mely a világ egyik legöregebb egybefüggően megmaradt városrésze. A vályogtégla agyagból épült házak közötti girbegurba sikátorok felidézik a múlt hangulatát, felejthetetlen.
Megnézzük Nagy Sándor ’börtönét’, s szembe vele a híres 12. Imám jelképes sírját.  A közelben felmegyünk egy szálloda tetejére, s ott láthatjuk, hogy működött a világ első légkondija több ezer évvel ezelőtt, mellesleg nagyon szép kilátás nyílik az egész óvárosra. Fotogén, mondanom sem kell. Innen nem messze van a Khan-e Lari 150 éves Kajar kori nemesi ház, festett üveg ablakokkal.
Ebédelünk, majd délután visszasétálunk a központba, s bemegyünk a bazár melletti yazdi Víz Múzeumba, ahol betekintést nyerhetünk a sivatagi körülmények között történő öntözés és vízellátás (qanat) rendszerének kialakításának módszereibe. Innen tovább sétálunk az Amir Chakhmaq Komplexumhoz, amelynek második szintjéről felejthetetlen kilátás nyílik a városra. A szieszta időt lehet a szálláson pihenéssel tölteni, vagy fakultatívan elviszem a csoportot a Bagh-E Dolat Abad Unesco-s védettséget élvező történelmi kertjébe. Ez egy 18. századi kellemes, gondozott kert, benne folyóvíz, díszített pavilonok s egy kis étterem.
Délután kinyit a bazár, vegyülünk a hamisítatlan vásári forgatagban a helyiekkel. Irán legjobb édességboltjában megvehetjük a rózsavizes baklavánkat és egyéb hizlaló energiabombákat.
Este pedig hab a tortán levezetésképpen a Zurkaneh előadás. A főtér melletti használaton kívüli ősi víztározónál csúcsélményként megnézzük a több ezer éves iráni sport, a „zurkhaneh” bemutatóját. Itt ritmikus dobolás és perzsa versek éneklése mellett végzett fizikai gyakorlatoknak lehetünk szemtanúi, s ezt nézve nyerhetünk bepillantást ebbe a különleges sportba, amely keveréke a színháznak, költészetnek, sportnak, harcművészetnek és vallásnak. Felejthetetlen élmény. Utána vacsora egy kiülős teraszos étteremben.
Szállás a tradicionális karavánszerájból kialakított gyönyörű hostelban lesz ismét.

13. nap, Yazd – Pasargadae - Naqsh-e Rostam - Perszepolisz – Shiraz

Ismét nagyon hosszú napunk lesz, ma is hajnalban kelünk. Útközben, ha a csapat benne van, megállhatunk Abarkooh-nál egy fotómegállóra. A több mint 4000 éves Ciprusfánál és a Jameh mecsetnél sétálhatunk egy kicsit. Innen még egy bő pár óra buszozás vár ránk, Pasargadae romja is sokakat érdekel, ez is a Unesco kulturális világörökség részét képezi, benne Kűrosz rom palotája és sírja, Salamon börtönének maradványai a látnivalók.
Röviden szemügyre vesszük a közeli Naqsh-e Rajab szasszanida szikla domborművet mely hasonlatos amit Persepolisnál is láthatunk, csak kicsiben. Ezután a sokkal érdekesebb Naqsh-e Rostam hatalmas sziklafalánál időzünk 1 órát, ahol I. és II. Dareios, valamint Xerxes és I Artaxerxes sírjához zarándokolunk el, mely fent magasan a sziklába kivájva, festői környezetben helyezkedik el.
Ezután késő délutánra végre s megérkezünk utunk egyik legmonumentálisabb látnivalójához, a görögök által „perzsák városának” nevezett Perszepolisz romvároshoz. A Dareiosz király által épített ragyogó fővárost Nagy Sándor tette tönkre, s ma romjai között barangolva elképzelhetjük, hogyan éltek hajdanán a perzsa uralkodók.  A hegyoldalban megnézzük II. és III. Artaxerxes sírját is, illetve akit részletesebben érdekel azok bemehetnek extra pénzért egy a város történetét bemutató kis múzeumba is. Itt bő két-három órát leszünk.
Hosszú nap után fáradtan érkezünk meg estére az ókori Perzsia kultúrájának szívébe Shiraz-ba, a költészet, a zene, a kultúra városába, mely az iszlám középkor egyik legjelentősebb városa volt. Elfoglaljuk szállásunkat, mely egy hagyományos karavánszeráj az óvárosban. Utána sétálunk a város esti nyüzsgésében, vásárolunk a bazárban, megkóstoljuk a shirazi fagylaltot, megvacsorázunk szállásunk Pazar kertjében.
Szállás egy régi jó hangulatú szépséges karavánszerájban. Utazás 500 km.

14. nap, Shiraz városnézés

Ma az egész napot Shirazban töltjük, városnézés a költészet és a költők fővárosában.  Hogy minél többet megismerjünk a város látnivalói közül, kora reggel elbuszozunk a Nasir Ol Molk mecsethez, mely reggeli fényekben a legpompásabb, amint a színes üvegeken átvilágít a reggeli nap, a fotósok kedvence lesz. Innen nem messze van a Bagh-e Naranjastan (narancs kert) és a hozzá csatolódó dekorált épületek, freskói, plafondíszítéseik szintén nem hagyják pihenni fényképezőnket.
Elnézünk az Arg-e Karim Khan citadellához, mely erőd mind a mai napig büszkén jelképezi Shiraz jelentőségét. Innen elmehetünk a Madrasához (vallási iskola), melyet csak kérésre nyitnak ki.
Sétálunk a nyüzsgő hagyományos Vakil bazárban, lenyűgöző ez a széles kézműves választék, amivel találkozunk. A történelmi emlék, Vakil főmecset is itt található, mellette egy Hamam is látogatható. Tehát látnivalókban nincs hiány. Ebédünket itt is egy szép étteremben költjük el, de ha valaki inkább a forgatagban maradna, azokkal a mecsetnél találkozunk.
Délután, amikor a forróság már enyhül, az Unesco világörökség listáján szereplő Bagh e Erammesés kertjében buszozunk el. Utána a város északi kapujához, a Korán kapuhoz indulunk, ahol kis sétát teszünk, szép kilátás lesz az esti városra. Végül a híres iráni költő, Hafez mauzóleumánál tehetjük tiszteletünket, ahová esténként a fiatalok kijárnak Hafez költeményeket énekelni. Romantikus és felemelő lesz velük ünnepelni a költészet diadalát.  Esti kivilágításban még pompásabb a Shah-e-Cheragh Mausoleum, a siita iszlám egyik legszentebb helye iránban, tükörmozaikok végtelenjében mehetünk egyik teremről a másikba, látva több ezer zarándokot és imádkozó embert, különleges élmény még így az utazás vége fele is.
Itt véget ér programunk ma estére, s este vagy pihenni lehet menni, vagy egy szép klasszikus étterembe megyünk, ahol élő tradicionális zenét fogunk hallgatni vacsora közben. Felemelő. Utána visszamegyünk szállásunkra, beszélgetünk, netezünk.

15. nap, Shiraz –Teheran

Reggelizünk, majd délelőtt átrepülünk Teheránba, ahol szállásunkat elfoglaljuk. (kb. extra 60 dollár a repjegy).
Délután felfedezzük Irán zsúfolt, kaotikus, dinamikus, nyüzsgő fővárosát. 14h után kinyit a Nemzeti Ékszermúzeum (kincstár), ahol elképesztően sok uralkodói ékszer, drágakő, koronázási jelvényt csodálhatunk meg, köztük a legendás pávatrón láttán ámulhatunk elkerekedett szemekkel a Perzsa birodalom gazdagságán. A világ legértékesebb négyzetméterein leszünk.
A legizgalmasabb hely építészetileg a korábban a Qadzsar királyi család székhelyéül is szolgáló Golesztán palota, mely maga a lenyűgöző pompa.
Este fakultatív programként felmehetünk a várost uraló hatalmas Milad TV toronyba, ahonnan élvezhetjük ennek a nyüzsgő metropolisznak a fényeit, akár egy vacsorával is egybekötve.

16. nap, Teherán

A reggelit követően kicsit sétálunk Tehrán nyüzsgő, boltokkal teli utcáin, látjuk az utcai tőzsdét, ahol értékes numizmákat árulnak aukciókon. Akinek maradt ereje, s a történelem után érdeklődik az Ókori Iráni Múzeumot (Nemzeti Archeológiai Múzeum) javaslom, ahol visszalépve az időben az Indo-Európai Perzsia prehisztorikus korával, valamint az azt követő 2500 éves kultúrájának egyedülálló emlékeivel ismerkedhet meg. Mellette található az Iszlám története Múzeum is.
Utána elsősorban a nyüzsgő Bazárt javaslom, mely sok négyzetkilométer területen terül el, s gyakorlatilag minden kapható, amit a világon legyártottak valaha. Minket természetesen a hagyományos része érdekel, a szőnyeg és ajándék bazár, ahol elkölthetjük megmaradt pénzeinket és ajándékokkal megpakoltan fejezhetjük be emlékezetes iráni utunkat. Közben utazunk a teheráni metrón is. Közösen megebédelünk.
Ezután szabad program, ki-ki érdeklődésének megfelelően választhat a programok közül. Fakultatív programként érdekes elmenni a Szőnyegmúzeumba, ahol a különböző mintájú kézi szövésű, szemet gyönyörködtető Perzsia szinonimájaként kezelt szőnyegekben gyönyörködhetünk.  A kultúrájuk gazdag tárházát ismerhetjük meg s a mintákkal és technikákkal ismerkedhetünk. Innen nem messze van a Kortárs Művészeti Múzeum, hogy lássuk mennyire kreatívak a modern művészetekben is. Ezután szabad program egy étteremben, búcsúestet tartunk, s ha tudok, leszervezek egy tradicionális koncertet ismerőseimmel.
Szállásunk a belvárosban megszokott hotelunkban lesz.

17. nap, 2017. május 7. (vasárnap) Teherán – Budapest

Hajnalban indulás a reptérre, s délutánra érkezés haza Budapestre.

Hosszabbítás:

Ma ráadás ajándék nap van. Aki nem siet annyira vissza Európába, azokkal maradok még egy napot, mert sok mindent lehet csinálni Teheránban.

Amit közös programként javasolok, hogy menjünk fel Tochal hegyre, 3900 méter magasra egy felvonóval. Elképesztő, hogy a 35 fokból, feljutunk alig 1 h alatt a hóhatárig, ahol síelnek az emberek. A kilátás frenetikus a 20 milliós város felett. S ha már ott vagyunk, nézzük meg Észak Teheránban az egykori Pahlavi Sah dinasztia egyik gazdagon berendezett, elegáns rezidenciáját. Ma Múzeumként funkcionáló Saad Abad Palace-t, s utána este közösen felmegyünk a város feletti hegyre, ahol búcsúvacsoránkat egy panorámás kis étteremben költjük el. Felejthetetlen, hogy a lábunk alatt ez a vibráló gigapolisz, s mi egy vízesés mellett ülünk. De ha valaki nem a természet iránt érdeklődik, felkeresheti azokat a helyeket, amelyek mindig is érdekelték, de nem volt ideje rá.  A modern történelem után érdeklődőknek a Sah börtön múzeumát javaslom, habár kicsit propaganda ízű. Avagy a Film Múzeum is egyedi, bemutatja a perzsa filmkészítést.  Éjjel ki a reptérre.

18. nap, Teherán – Budapest

Hajnalban indulás a reptérre, s estére érkezés haza Budapestre.

Mikor és mennyi?

Időpont: 2017. április 25. - május 7.
+ 2017. április 21-26. Kurdisztán
Részvételi díj: Irán 275.000 Ft/fő + Kurdiszán 65.000 Ft/fő + repülőjegy

Szállás

Szállásaink többsége a magyarországi 2-3 csillagnak felelnek meg, de pld. karavánszerájokban, kurd vidéken saját fürdőszoba és wc nem mindig lesz! De ott pótólja a kiváló hangulat és elhelyezkedés. Aki szeretné, kis ráfizetéssel kérhet magasabb komfortú 4*-os szállást vagy 1 ágyas elhelyezést. Ebben az esetben, kérem jelezze, nem probléma.

Utazás

Kiutazás egyénileg, menetrend szerinti repülőjárattal. A repülőjegy ára 120-190.000 Ft/fő között várható.

Utazás Iránban: bérelt kis busszal, Teheránban metróval. A szokatlanul nagy távolságok miatt, sok időt fogunk utazással tölteni, elsősorban buszon. Az utazási idő forgalomtól, busztól, távolságtól függően napi 4-12 óra lesz.

Költség

Irán 275.000 Ft/fő + Kurdiszán 65.000 Ft/fő + repülőjegy

Költség tartalmazza

 • az utazást Iránon belül, saját bérelt buszunkkal,
 • a szállásokat egyszerű de jó szállodákban, hostelekben, karavánszerájokban,
 • a szervezést,
 • a magyar nyelvű túravezetést.

Költség nem tartalmazza

 • a nemzetközi repülőjegyet,
 • a biztosítás (kötelező, vízumhoz néha kérik),
 • a belépők (200 dollár),
 • az esetleges fakultatív programok árát (sivatagi program, kb. 20 dollár),
 • az iráni vízum díját (kb. 27.000 Ft, és a vízumhoz szükséges meghívó levél árát, ha még kötelező, kb. 35 usd.)
 • az étkezést (kb. napi 15 dollár)

Térkép

Útvonaltervező

Hírlevél

Ha szeretnél kapni a legújabb utazásokról, programokról és kedvezményekről tőlünk levelet, akkor bátran iratkozz fel hírlevelezőlistánkra. Köszönjük!

Hírek

Tábortüzes-szalonnasütögetős este az Árpád-kilátónál!

Közhírré tétetik, hogy 2017. június 9.-én pénteken este, tábortüzes-szalonnasütögetős estét tartunk, a Budai-hegységben található árpád-kilátónál, amire szeretettel várunk Téged és barátaidat is! Kötetlen beszélgetések, szalonna, hagyma és barátaik sütögetése, kis pálinka, bor vagy traubi társaságában. Részvétel ingyenes, vidám és feledhetetlen lesz.

Bővebben:

Ajánló

ELÉRHETŐSÉGLépj velünk kapcsolatba!

 • Postacím: 2543 Süttő, Diósvölgyi utca 2/A
 • Telefon: 0036-70-278-6852 és 0036-33-769-020
 • Email: iroda@rolitura.hu
 • MKEH engedély szám: U-001491
 • Raiffeisen Bank számlaszám: 12025000-01458338-00100003
Kapcsolat | Hírlevél feliratkozás | (c) 2017. Iránytű Utazási Iroda Kft. Minden jog fenntartva! | Tervezés: Szimbiózis Média Kft.