Izland

Kiscsoportos egyhetes kirándulás a világ egyik legszebb szigetén!

Tarts velünk a Föld egyik legkülönlegesebb szigetére! Izland nem véletlen lett a természet szerelmeseinek fellegvára. Itt találkozik az Eurázsiai és az Észak-Atlanti kőzetlemez, tehát utunk alatt "két kontinenst is bejárunk". Fürdőzhetsz termálvizes forrásokban, megcsodálhatod a gejzír kitörését, vulkánok és gleccserek tövében sétálhatsz, megnézheted hogyan úsznak az óceánon a jéghegyek, rácsodálkozhatsz a Felföld színes hegyeire,... Garantáltan egy életre szóló élményben lesz részed!

Részletes program

1. nap (péntek):
16.45: érkezés Keflavikra. Járművünkbe szállunk és kihasználva a világosságot, máris belevetjük magunkat a várva várt tájba!
A Reykjanes-félszigeten kezdjük utazásunkat, rövid szakaszon több látnivalót is megnézünk. Az ország déli nagy félszigete tulajdonképpen Izland földtörténeti magja, az őssziget egy darabja. Az óceán mélyén, húzódó és kőzetlemezeket elválasztó észak-atlanti hátság itt a felszínre került: megszületett Izland.
Első megállónk a Két földrész híd. A felszínen lévő tektonikus hasadékvölgy egyik fele geológiailag eurázsiai eredetű, a másik oldal észak-amerikai származású, ezt kötötték össze egy gyalogbürüvel. Néhány lépéssel kontinensnyi távolságot tehetünk meg :)
Elhaladunk egy geotermikus energiára épülő erőmű (az ország energiatermelése kimondottan zöld: víz-, és geotermikus alapokon nyugszik) mellett, ahol elektromos áramot és tengervízből sót állítanak elő. Nemsokára szemtanúi leszünk mit is hasznosítanak benne: Gunnuhver térségében iszapfortyogókból forró gőz száll a levegőbe. A talaj a kicsapódó kémiai anyagok miatt színpompás, kiépített járdákon mehetünk közelebb a föld alól bugyborékolva, sisteregve feltörő víz és sár látványához.
A közeli Valahnúkur kietlen lávaszikláira az első világítótornyot építették, tövéből csodás kilátást kapunk. A falak költési időszakban madárfészkelő helyeknek adnak otthont, ilyenkor a szárnyasok nagy tömegben lakják a kőzetrepedéseket.  Az épp nyugat felé néző magaspart szép panorámát ad az óceán felé a naplemente körüli időben. A szemközti Eldey sziget a szulák egyik fő fészkelő helye, hó helyett guanótól fehérlő szikláival.
Szállás: Keflavík/Reykjavík

2. nap (szombat):
Egykori lávaömléseken keresztül vezetett úton Seltún hévforrásaihoz megyünk. A területen utóvulkáni képződmények fakadnak, kigőzölgései és kigázolgásai számos iszapfortyogót, szolfatárát és fumarolát rejtenek, a talaj az ásványi anyagoknak köszönhetően sárgás, vöröses, kékes színekben pompázik a forró vizes patakok mentén. A mélyben lévő magmakamra hője felmelegíti a talaj vizét, és ez gőzzé válva hasadékokon, kürtőkön, repedéseken keresztül hanghatások kíséretében tör-robban a felszínre, miközben magával ragad bizonyos ásványi anyagokat.  A látvány ismerős lehet a Curiosity által küldött képekről.
Raufarhólshellir Izland 4. legnagyobb lávabarlangja. Az ehhez hasonló un. lávaalagút- vagy lávafolyosó barlangok gyakran km-es hosszúságúak és igen tágasak, magasak.  Keletkezésük lényege, hogy a felszíni, nyitott lávacsatorna felső zónája jobban hűl, és hamarabb megszilárdulva kemény kérget képez. Későbbiekben a kőzetolvadék lecsapolódásával létrejön a föld alatti folyosó. Fejlámpáinkat elővéve rövid látogatást teszünk a csaknem 5000 éve létrejött, sajátos formakincsű alagútban. A lávacseppkövek, erkélyek, párkányok, az egykor folyékony bazalt, különböző megszilárdulási alakzatai érdekes, ritka látványt nyújtanak.
Következő látnivalónk a kb. 3000 éves Kerið kaldera mélyülete. Az 55 méter mély, szabályos kráterben türkiz tó vize hullámzik és a környék látványa is nagyszerű. A közeli Seydishólar kráterek, pedig vöröses színükkel bűvölnek el.
Utolsó állomásunk Hveragerði városkája, ahol már saját magunkon próbáljuk ki Izland nagy áldását, a meleg vizet. A fürdőruhát és törölközőt elővéve egy völgyhöz tartunk, ahol tucatnyi hévforrás fakad. A príma környezetben lévő szabadtéri fürdőhelyen megmártózunk a kellemes patakban (táv: 6 km). A város szélén pedig üvegházakban hasznosítják a forró vizet, virágokat és gyümölcsöket termesztve.
Szállás: Keflavík/Reykjavík

3. nap (vasárnap):
A mai napon a legnépszerűbb látnivalókat felfűző un. Arany Körutat (Golden Circle) barangoljuk be. Első megállónk a Þingvellir Nemzeti Park területe. A helyszín Izland legnagyobb tava, a kristálytiszta Þingvallavatn partján terül el, és mind történelmileg, mind geológiailag igen jeles helynek számít. A világ első parlamentjének (Alþingi) helyet adó, viszonylag sík és tágas mező 930-tól kezdve az országos gyűlések helyszíne volt. Évente találkoztak itt a nemzetségek vezetői és képviselői, ahol törvénykeztek, ítélkeztek. A beszédeket bárki meghallgatatta, a gyűlésen minden izlandi részt vehetett. Az elfogadott törvényeket pedig a Törvénydombról (Lögberg) hirdették ki. A környéken került sor a kivégzésekre is, a vesztőhelyeknek ma már csak elnevezésük él. (Brennugjá – Égetőszakadék, Gálgaklettur – Akasztószikla, Drekkingarhylur – ahol nőket fojtottak vízbe)
Történelme mellett a térség földtanilag is jelentős: szépen tanulmányozhatjuk az eurázsiai és az észak-amerikai kőzetlemezek találkozási pontjaként a felszíni árok-, hasadékrendszert. Nagyobb szurdokvölgyek, és apróbb repedések szemléltetik a két földkéreg elem távolodását. Lesz ahová gyalogösvényen be is ereszkedünk, és megcsodálhatjuk a repedezett falakról lezúduló Öxarárfoss vízesést. Þingvellirben könnyű sétával járjuk be a látnivalókat.
Második állomásunk a Geysir környéke. A névadó gejzír már inaktív, de mellette a Strokkur (Köpülő) kb. 10 percenként 20 méterre kilövell. A hangosan felszökő vízoszlop látványa és élménye mellett a geotermikus mező több más érdekes jelenségét is megfigyeljük. A forró víz, különböző alakú és méretű üregeken át hőforrások és fortyogók formájában kerül a felszínre, szintén hanghatásokkal és gőzfelhők kíséretében.
Nem messze innen, Izland egyik leglátványosabb zuhataga a Gullfoss (Arany-vízesés) ejt ámulatba. A Hvítá folyó sziklás medre tektonikus erőknek köszönhetően nagy lépcsőkre töredezett, és ezeken át örvénylik tovább a jelentős vízmennyiség a 70 méter mély kanyonba.
A híres Hekla vulkánt megcélozva a Hjalpárfoss szépséges iker vízeséséhez tartunk, majd Gjáin patakvölgye és zuhatagai mentén teszünk egy sétát, a környék varázslatos kis ékkő a kietlen, fekete hamufelszínhez képest: zöldellő hegyoldalak vadvirágoktól tarkállanak a nedves környezetben.
Szállás: Leirubakki, Arnes környéke

4. nap (hétfő):
Mai napunkon az izlandi Felföld területére hatolunk be. A Hekla és a Myrdallsjökull jégmező előterében, lakatlan és érintetlen vidéken vezet a csak 4x4-es autóval járható utunk, lávamezők és kopár vulkáni térszíneken keresztül. Patakátkelésekkel izgalmas szakaszon a vad természetben autózva végül Landmannalaugar-ba érkezünk. A térség nevezetes helyszín: itt húzódnak Izland legfantasztikusabb látványú hegyvonulatai. A helyi kőzetek és ásványi kiválások, valamint a növényzet miatt ez a vulkáni területek legszínesebbje. A táj sárgás-vöröses, kékes-zöldes árnyalatokban pompázik, de láthatunk narancs és fekete csúcsokat is, mindez fehér hófoltokkal díszítve. A csillogó obszidián és riolit hegyek oldalában, patakvölgyeiben mofetták, fumarólák pöfékelik kénes felhőiket. Bláhnúkur kilátópontjáról nagyszerű a közeli lés távolabbi vidék látványa. Számos megállóval tarkított túrát teszünk ebben a csodaországban, lehetőség van rövidebb és hosszabb verzióra is. (rövid túra: 5 km, hosszú: 8 km).
A kirándulás végén beülhetünk a természetes szabadtéri melegvizes medencébe, és a lávamező előterében, az égbolt alatt áztathatjuk ki tagjainkat, a kellemes hévízben.
Túránkat követően a gázlókon át visszatérünk a civilizációt jelentő burkolt útra, viszont sokat nem haladunk rajta. Miután hídon keresztezzük az ország legnagyobb folyóját, a Þjórsá-t ismét földútra térünk, hogy megnézzük a 122 méteres Haifoss vízesést. Az eddig látott zuhatagok eltörpülnek a függőleges falakról, sziklás aljzatra nagy robajjal, több ágon keresztül lefolyó Fossá-patak szurdokához képest. A látvány tényleg drámai.
Szállás: Leirubakki vagy Arnes környéke

5. nap (kedd):
Első megállónk Þjodveldisbaer. Az egykoron a közelbe települt viking tanyát a Hekla 1104-ben hamuval betemette, régészek 1939-ben tárták fel, ennek alapján rekonstruálták a farmépületeket. A korhű anyagokból és módszerekkel felépített épületek hűen tükrözik a középkori szórványtelepülések képét.
A Hekla vulkánt megkerülve különleges vízeséshez tartunk. A Seljalandsfoss jellemzője, hogy körbejárható: bemehetünk a sziklapárkányról leszakadó vízfüggöny mögé!
Nem messze, a felfödi jégsapkák vizét levezető 62 méteres gyönyörű a Skógafoss zuhatagban gyönyörködhetünk. Miután alulról jól megszemléltük, lépcsőkön felgyalogolhatunk a tetejéhez, és sétát tehetünk a patakvölgy mentén.
Következő állomásunk fagyos élményeket kínál. Ugyanis a Mýrdallsjökull jégmező egyik kiágazó karjához, a Sólheimajökull gleccserhez tartunk. Az utóbbi évtizedekben folyamatosan visszahúzódik, de így is egészen a jégnyelv elvégződéséig mehetünk, közelről is megnézni a vulkáni hamuval meghintett, kékes-fehéres gleccser anyagát.
Visszatérve a tengerparthoz, látványos abráziós (parti erózió) formákat nézünk meg. Elsőként Dyrhóley diadalív alakú sziklakapuját, amely egyúttal Izland legdélebbi pontja. Reynisfjara bazaltorgonás tengerpartján az egykor folyékony kőzet jellegzetes megszilárdulási formáját szemléljük meg.  Az itteni sziklák szintén nagyszámú madárállománynak adnak otthont, az előtérben hullámzó Atlanti-óceán pedig íveket, tornyokat, fülkéket, barlangokat hoz létre a falak megdolgozásával. A partról jó rálátást kapunk a Reynisdrangar vízből ujjakként kimagasodó sziklatornyaira is.
A Mýrdallsjökull déli szegélye előtt haladunk tovább, nemsokára a Mýrdalssandur tágas lapályához jutunk. A jégmezők előterében folyamatosan hízó sík területeket a Felföldről lefolyó vizek által szállított, és itt lerakott moréna (glaciális hordalék) hizlalja. A nagy nedvességtartalmú kőzetaprólék több kilométer szélességben érdekes tengerpartot un. olvadékvíz-síkságot alkot.
Mai célállomásunk Kirkjubæjarklaustur kisvárosa. Szállásunk elfoglalása után ismerkedhetünk a már 12. században apácakolostorral bíró település látnivalóival: a sziklaoldalban érdekesen lecsorgó (nem zuhanó) Systrafoss (Nővér) vízeséssel, a Systravatn-al (Nővér-tó), ahol az apácák fürödtek, és a Kirkjugólf-nak (Templompadló) hívott területtel, ahol a hatszögesen elváló bazaltnak csupán a teteje látható a felszínen, lépesmézhez hasonlító alakzatban. A településen úszómedencét és meleg vizes fürdőt is használhatunk.
Szállás: Kirkjubæjarklaustur

6. nap (szerda):
Kelet felé, a hatalmas Vatnajökull (Európa legnagyobb jégborítása, helyenként 1 km vastag!) szegélyén haladunk, megszilárdult lávamezőkön át, egy helyen rövid sétát teszünk a kő labirintusba. Innen Izland igen különleges látnivalójához tartunk: a Jökulsárlón gleccserlagúnához. A képződmény a jégmező előterében létrejött olvadékvíz tó, amely összeköttetésben van az óceánnal. Ide borjadznak a Vatnajökullról leváló darabok, amik méltóságteljes, lomha tempóban úsznak a nyílt víz felé. Mintha a Jeges-tengeren lennénk: különböző méretű és alakú jégtömbök, táblák pompáznak fehéres-kékes színben, csak itt meghintve a rájuk fagyott vulkáni hamu feketéjével. Már csupán sétálni, nézelődni is fenséges, de lehetőség van kétéltű járművel hajókirándulást tenni a százával sodródó jéghegyek közé. A parton megfeneklett és lassan olvadó példányokat a Nap szobrászmester alakítja igen érdekes alakúra. Háttérben a felmagasodó jégsapkát csodálhatjuk.
Hogy másféle perspektívából is szemlélődjünk, felkeresünk egy másik lagúnát is, ahonnan fentről tekintünk le az úszó jégdarabokra.
Innen a Skaftafell Nemzeti Park bejáratához autózunk, és a következőkben elmerülünk a természet ölelésében. Jól kiépített gyalogösvényen megnézzük az orgona sípjaihoz hasonlatos bazaltoszlopokon lefolyó Svartifoss vízesést. Neve Fekete vízesés jelent, ami is a sötét kőzetére utal. Majd a Skaftafelljökull gleccserhez teszünk kirándulást. A terület nem véletlenül vált nemzeti parkká: itt sétálva bepillantást nyerünk a vad izlandi tájba, a jég és a moréna világába. A nagyszerű panorámákat kínáló útvonalon eltörpülünk a mérhetetlen jég- és sziklatömeg tövében, túránk végére egészen más véleményünk lesz önnön nagyságunkról. (rövid túra: 4 km, hosszú túra: 8 km)
A nemzeti park fogadóközpontjában pedig sok mindent megtudhatunk a jégmezőről és az alóla időnként kitörő vulkánok hatásáról, valamint a rezervátum egyéb különlegességeiről.
Szállás: Kirkjubæjarklaustur

7. nap (csütörtök):
A délelőttöt a Fjardrárgljúfur-szurdok felfedezésével kezdjük. Meredek falakkal övezett szűk kanyon peremén sétálva megnézzük az ide vizet levezető zuhatagot (táv: 2 km).
Következő megállónk a skógari skanzen és múzeum. Bejárva a kiállításokat bepillantást nyerünk az régi izlandi élet mindennapjaiba, az összehordott épületek és használati tárgyak megtekintésével. Igen sajátosak a fűtetejű lakóházak.
Útban a főváros felé kis kitérővel meglátogatjuk Izland legrégibb szabadtéri termálfürdőjét, a Seljavallalaug-ot. Rövid sétával érjük el a látványos völgybe telepített medencét, ahol megmártózhatunk a meleg vízben, miközben a környező tájban gyönyörködhetünk.
Útban a főváros felé megnézzük a legnagyobb vízhozamú zuhatagot, a Þjórsá folyón méltóságteljesen zubogó Urrigafoss-t.
Miután kigyönyörködtük magunkat, folytatjuk az utat a Reykjavíkba, megérkezésünk után lehetőség lesz a város szórakozóhelyein vagy éttermeiben időt tölteni.
Szállás: Reykjavík

8. nap (péntek):
Reykjavík jelentése: füstölgő öböl. Az első betelepülőket a környékbeli geotermikus kigőzölgések látványa ihlette a név adására. Mi is körülnézünk: elsőként a környékre legjobb panorámát kínáló Perlan nevű kilátóhoz megyünk. A tájban gyönyörködés közben lehetőség van fogyasztani valamit, hiszen az épületben étterem és kávézó is működik. Majd a Belvárosban, szabadidő keretén belül ismerkedhetünk a város nevezetességeivel. A tengerparti Sun Voyager szobor tulajdonképpen egy viking hajó sajátos ábrázolása, elnevezése a Nap fontosságára utal. Reykjavíkban van Izland legnagyobb temploma, a Hallgrímskirkja, amelynek külső díszítése a bazaltoszlopokat mintázza. Lifttel a 75 méter magas torony kilátójába is felmehetünk, ahonnan tiszta időben nagy távolságra ellátni. A Városháza, és a ma már nem Thingvellir mezején ülésező izlandi Parlament épületének megtekintése után érdemes sétálni, beülni a kikötő valamelyik hangulatos éttermébe halat ebédelni, aztán egy kávéházban vagy a parkok valamelyikében megpihenni. Kiállításokat is találunk, például az egyedülálló Fallosz Múzeumot. A főutca környéki üzletekben szuvenírt vásárolhatunk.
Majd Keflavíkba megyünk, ahol a Viking Világ Múzeumban számos érdekességet láthatunk Izland első telepeseinek életmódjáról, sőt rekonstruált viking hajókat is megtekinthetünk.
Végül a közeli repülőtérre érkezünk. Gép indul: 17.20-kor, és elbúcsúzunk a szigettől… Van aki talán már jönne is vissza a következő géppel Izlandra…

Mikor és mennyi?

Időpont: 2017. augusztus 18-25. (péntektől a következő péntekig)
Részvételi díj: 333.000 Ft/fő+repülőjegy

Szállás

Turistaszállókban vagy vendégházakban szállunk meg  4-6 ágyas szobákban. A fürdőszoba a folyosón van, közös konyha általában jól felszerelt.

Utazás

Izlandig menetrendszerű repülőjárattal (wizzair), a szigeten négykerékmeghajtású mikrobuszokkal utazunk.
Repülőjegy ára jelenleg: 140.000 Ft/fő (2017.03.28.)

Költség

333.000 Ft/fő + repülőjegy

Költség tartalmazza

 • az utazást Izlandon belül mikrobuszokkal
 • a szállást a program szerint
 • a magyar nyelvű túravezetést

Költség nem tartalmazza

 • a repülőjegy árát Izlandig és vissza
 • az étkezést
 • a belépőket
 • az utasbiztosítást

Térkép

Útvonaltervező

Hírlevél

Ha szeretnél kapni a legújabb utazásokról, programokról és kedvezményekről tőlünk levelet, akkor bátran iratkozz fel hírlevelezőlistánkra. Köszönjük!

Hírek

Tábortüzes-szalonnasütögetős este az Árpád-kilátónál!

Közhírré tétetik, hogy 2017. június 9.-én pénteken este, tábortüzes-szalonnasütögetős estét tartunk, a Budai-hegységben található árpád-kilátónál, amire szeretettel várunk Téged és barátaidat is! Kötetlen beszélgetések, szalonna, hagyma és barátaik sütögetése, kis pálinka, bor vagy traubi társaságában. Részvétel ingyenes, vidám és feledhetetlen lesz.

Bővebben:

Ajánló

ELÉRHETŐSÉGLépj velünk kapcsolatba!

 • Postacím: 2543 Süttő, Diósvölgyi utca 2/A
 • Telefon: 0036-70-278-6852 és 0036-33-769-020
 • Email: iroda@rolitura.hu
 • MKEH engedély szám: U-001491
 • Raiffeisen Bank számlaszám: 12025000-01458338-00100003
Kapcsolat | Hírlevél feliratkozás | (c) 2017. Iránytű Utazási Iroda Kft. Minden jog fenntartva! | Tervezés: Szimbiózis Média Kft.