Marokkói körutazás: városok, hegyek, sivatag és az óceán

11 napos kalandos körutazás Észak-Afrikában

Észak Afrika mesés világa elevenedik meg előttünk. Marrakesh hullámzó forgataga, a végeláthatatlan óarany homokbuckák, az Atlasz vöröslő hegyláncai tarkítva az üde zöld oázisokkal. Kalandos körutazásunk levezetéseként ellátogatunk az óceánpart gyöngyszemének tartott, hangulatos kék-fehér Essaouirába is.

Részletes program

1. nap: Budapest - Marrakesh
Délbe indulunk Budapestről, és délután már Marokkóban is vagyunk :)
Elfoglaljuk a szállásunkat a medina környékén, majd az afrikai forgatag felfedezésére indulunk némi kulturális akklimatizáció gyanánt. Este felmehetünk egy hangulatos tetőteraszra vacsorázni.
Szállás: szálloda.

2. nap: Marrakesh
Reggeli után közös városnézésre indulunk. Megcsodáljuk a város egyik jelképének számító Kotubia-mecsetet, majd a Bahia palota és a Menara kert felfedezésére indulunk. Innen a bazár forgatagán keresztül a Szadida-sírok, és egy turisták által nem látogatott bőrcserzőt tekintünk meg. Sötétedés után visszatérünk a világhírű főtérre, a Jaama El Fna térre. Itt a nyüzsgő forgatag mellett, lacikonyhák ínycsiklandozó kínálatával ismerkedünk, mesemondókat hallgatunk, vagy a téren űzött játékok némelyikét is kipróbálhatjuk. Frissítőként pedig a többtucat citrus-facsaró valamelyikénél iszunk egy felejthetetlen narancslét.
Szállás: szálloda, ellátás reggeli.

3. nap: Marrakesh, Tizi-n-Tichka hágó, Telouet, Aid-Benhaddou
A mai napon átkelünk a Magas-Atlaszon, a 2260 méter magasságban levő Tizi-n-Tichka hágó keresztül. A nyereg tetejéről pazar kilátás tárul elénk a környező hegyvonulatokra, de látszik a szalagszerűen kacskaringó főút számtalan hajtűkanyara. A fotószünet után Telouet kisvárosa felé tartunk. Itt megnézzük Glaoua főnökök kasbahját, majd néhány kisebb települést érintve egy igen látványos szakaszon keresztül jutunk el Aid-Benhaddou, az UNESCO világörökség listáján szereplő kasbahjához. Felsétálunk a Gladiátor című filmnek is helyszínt adó síkságon keresztül az agyagvárosba. Itt találkozunk festőkkel, kézművesekkel, akik valóban míves árut készítenek a turisták számára. Egy kis múzeumba is benézhetünk, amit az itt élők hoztak létre a helyreállítás során megtalált tárgyakból. Kellemesen elfáradva érkezünk a szállásunkra, ahonnan a napnyugtában gyönyörködhetünk.
Szállás: panzió, ellátás reggeli.

4. nap: Ait-Benhaddou, Ouarzazate, Dráa-völgye, Zagora, Oulad Edriss
Hosszú lesz az utunk a datolyapálmák völgyétől a sivatagig. Első állomásunkon, a közeli Ouarzazate-ben körbejárjuk a szépen helyreállított agyagerődöt, majd rövid bevásárlás után tovább haladunk a sivatag felé. Kopár vidéken, hosszú nyílegyenes, látványos hegyekkel szegélyezett utakon keresztül érjük el a datolyák vidékét. A folyó közelségét a dús pálmaligetek jelzik. A kis telerepüléseken számtalan árus kínálja finom portékáit. Zagorában megpihenünk, pillantást vetünk a híres Timbuktu felé mutató karavánút táblájára, majd a szinte teljesen néptelen vidéken utazunk a sivatag peremén fekvő kis falu Oulad Edriss felé. Itt meglátogatunk egy eredeti berendezésű, nagyon szépen helyreállított kis erődöt, valamint ízletes, helyi készítésű teát fogyasztunk el ebben az autentikus környezetben. A falu egyetlen kemping-panzió-éttermében szállunk meg. Este a közeli homokdűnékre kapaszkodunk fel a hamisítatlan sivatagi naplementét megcsodálni.
Szállás: bungaló, ellátás: reggeli.

5. nap: Oulad Edriss, Mhamid
A mai nap a sivatagi pihenésről szól. Terepjáróval vagy tevével tudjuk bejárni a környező dűnéket, és elmerülni a végeláthatatlan Szahara rejtelmeiben.
Szállás: bungaló, ellátás: reggeli.

6. nap: Oulad Edriss, Foum-Zguid, Tata
Újabb hosszú utazással közelítünk a Dráa-völgyében Agdz, Foum-Zguid településeken keresztül a Szahara peremén Tata városáig. A sziklasivatagban haladva csak néhol tűnik fel egy-egy település. Végcélunk előtt, egy látványos szurdoknál tartunk pihenőt, majd az esti órákban érkezünk meg az Anti-Atlasz kereskedelmi útjának csomópontjában fekvő városba. A központban frissen sütött ételeket kóstolhatunk olyan vidéken, ahol még mindig ritka a turista, azonban unikumként itt alkohol is kapható.
Szállás: panzió.

7. nap: Tata, Tafraoute
A déli órákban érkezünk meg a festői fekvésű Tafraoute-ba. Szállásunk elfoglalása után rövid kirándulásra indulunk a színes kövek vidékére. Egy belga művész kezdett a város feletti vörös sziklák befestésébe, amiből egy hatalmas, színes kő-kavalkád lett. Nagyon kontrasztos a vöröses homokkövek, és a kék-zöldre festett tömbök egyvelege, amihez a környező 2000 méteres hegyek szolgálnak látványos háttérként. A terület akkora, hogy még a műholdfelvételeken is látszik. Miután kigyönyörködtük magunkat, visszatérünk Tafraoute-ba, ahol körsétával zárjuk a napot, betérve az egyedi hangulatú éttermek valamelyikébe egy finom tadzsinra.
Szállás: szálloda, ellátás reggeli.

8. nap: Tafraoute, Ait-Mansour völgy
Reggeli után az Ait-Mansour völgyet keressük fel. Az előző napi útvonalat követve a festett sziklák feletti utakon kanyargunk a hágóig, majd ereszkedünk a buja-zöld pálmákkal övezett völgybe. Lassan, hol gyalogosan, hol járművünkkel haladva fedezzük fel a rejtett kis falvakat, és a bámulatos természeti látnivalókat. Ez még az igazi globalizációtól mentes világ, ahol az emberek az évszázadok óta megszokott módon élnek. Délután Tafraoute környkének megismerése a célunk.
Szállás: szálloda, ellátás reggeli.

9. nap: Tafraoute, Agadir, Essaouira
Marokkóban nagyobbak a távolságok, az utak színvonala sem mindig a legmegfelelőbb, ezért kora reggel indulunk az Atlasz hegység peremén az óceánig. Agadirban megpihenve, lendületet veszünk a további, part menti utazásunkhoz. Útközben a mélykék hullámokon szörfölők látványa kísér, aminek ellenpontja a turistáknak szánt baktató tevék látványa. Essaouira azúrkék városába koraeste érkezünk, rögtön belevetjük magunkat a forgatagba. A városfalon belül mindig zajlik az élet, számtalan árus, helybéliek, és turisták tömegei birtokolják az utcákat.
Szállás: vendégház.

10. nap: Essaouira
Egész napos szabad programunkon fürödhetünk az óceánban, tevegelhetünk Jimi Hendrix nyomdokain, vagy vásárolhatunk a helyi kézművesek kínálatából. Érdekes a nyitott műhelyeikbe bekukkantani, hogyan dolgoznak, készítik a különböző ajándéktárgyakat, bepillantást engedve a gyártás fázisaiba. Ha kedvünk tartja, a kikötői kiséttermekben, vagy a panorámás tetőteraszok valamelyikén kipróbálhatjuk a friss fogásból készült tengeri csemegéket. A búcsúestet egy hangulatos, közös tengerparti vacsorán tartjuk meg.
Szállás: vendégház.

11. nap: Essaouira, Marrakesh, Budapest
Reggeli elutazunk Marrakesh felé. A medinában még vásárolhatunk, majd búcsút veszünk Marokkótól, a délutáni órákban hazarepülünk. Várhatóan a következő nap érkezünk Budapestre.

Mikor és mennyi?

Időpont: 2017. november 10-20.
Részvételi díj: 149.900 Ft + repülőjegy

Szállás

Az marokkói utazás éjszakáit 3 csillagosnak megfelelő hotelek 2 ágyas szobákban töltjük. A sivatagban egyszerű bungalóba szállunk meg.  Az óceánparton hangulatos vendégházban lakunk majd.

Utazás

Kiutazás egyénileg, Menetrend szerinti repülőjárattal. Célszerű irodánkra bízni a repülőjegy vásárlást, de egyénileg is elintézhető. Amennyiben egyénileg történik a jegyvásárlás, mindenképp előzetesen konzultálj irodánkkal!
A repülőjegy ár: 91.000 Ft/fő (2017 tavaszi ár csomaggal a Ryanair közvetlen járatán).

Utazás Marokkóban: bérelt kisbusszal, taxival. A nagyobb távolságok miatt néha sok időt fogunk utazással tölteni. Az utazási idő forgalomtól, busztól, távolságtól függően napi 3-7 óra lesz.

Költség

149.900 Ft + repülőjegy

Költség tartalmazza

 • az utazást Marokkóban kisbusszal,
 • a szállásokat hotelben és bungalóban vagy panzióban,
 • étkezést a program szerint,
 • túravezetést.

Költség nem tartalmazza

 • a repülőjegyet,
 • a programban nem szereplő étkezéseket,
 • a belépőket,
 • az utasbiztosítást.

Térkép

Útvonaltervező

Hírlevél

Ha szeretnél kapni a legújabb utazásokról, programokról és kedvezményekről tőlünk levelet, akkor bátran iratkozz fel hírlevelezőlistánkra. Köszönjük!

Hírek

Tábortüzes-szalonnasütögetős este az Árpád-kilátónál!

Közhírré tétetik, hogy 2017. június 9.-én pénteken este, tábortüzes-szalonnasütögetős estét tartunk, a Budai-hegységben található árpád-kilátónál, amire szeretettel várunk Téged és barátaidat is! Kötetlen beszélgetések, szalonna, hagyma és barátaik sütögetése, kis pálinka, bor vagy traubi társaságában. Részvétel ingyenes, vidám és feledhetetlen lesz.

Bővebben:

Ajánló

ELÉRHETŐSÉGLépj velünk kapcsolatba!

 • Postacím: 2543 Süttő, Diósvölgyi utca 2/A
 • Telefon: 0036-70-278-6852 és 0036-33-769-020
 • Email: iroda@rolitura.hu
 • MKEH engedély szám: U-001491
 • Raiffeisen Bank számlaszám: 12025000-01458338-00100003
Kapcsolat | Hírlevél feliratkozás | (c) 2017. Iránytű Utazási Iroda Kft. Minden jog fenntartva! | Tervezés: Szimbiózis Média Kft.