Ladakh

A Himalája rejtett kincsei

Ez utazással India Északi részére csábítunk el, egy különleges kalandra! A Szikh vallás spirituális központja után a Tibeti Buddhista központba Dharamsalába utazunk, innen pedig átkelünk a Transzhimaláján a „magas hágók országába” Ladakhba, ahol felejthetetlen utazást teszünk ebben a különleges hangulatú „országban”. Hatalmas érintetlen tiszta völgyek, magashegyek, tisztafolyók, úttalan utak és egy kis India…

Részletes program

1 nap: Indulás a Budapestről a Liszt Ferenc repülőtérről.

2 nap: Delhi, Amritszar
Érkezés Delhibe a repülőjárat menetrendjének függvényében. Innen átszállással továbbrepülünk indiai utazásunk első helyszínére. Amritszar a Szikh vallás spirituális központja, aminek fő látnivalójához megyünk el, az Aranytemplomhoz. Ez a Szikh közösség legszentebb temploma a hindu és az iszlám művészet csodálatos szintézise. A központi múzeumban pedig megismerkedhetünk a szikhek történetével. Továbbá ellátogatunk Dzsalijánválá Bág-hoz, ami az 1919-es hírhedt tömegmészárlás helyszíne, amely esemény hozzájárult a britek kivonulásához Indiából.

3 nap: Amritszar, Dharamsala
Buszjáratunktól függvényében indulunk következő úti célpontunk felé. Dharamsala hegyi települése ad ma otthont a Tibeti vallás legfőbb vezetőjének a Dalai Lámának és egyben a száműzetésben lévő tibeti kormány központja. A várost gyakran emlegetik Kis Tibetnek, amely őrzi Tibet vallási és kulturális hagyományait. Ez a hangulat járja át a várost a rengeteg buddhista szerzetessel és sok tibeti menekülttel. Ellátogatunk aCuglagkháng Komplexumba, ami templomból, kolostorból és a Dalai Láma rezidenciájából áll, így testközelből megismerkedve a buddhistavallással és a szerzetesi élettel. Bevetjük magunkat még a Kótváli bazárba és átadjuk magunkat a város tibeti hangulatának.

4 nap: Dharamsala, Manali
A mai napot szintén Dharamsala felfedezésére fordítjuk. Majd éjszakai buszjárattal utazunk tovább Manaliba.

5 nap: Manali
Reggelre érkezünk meg a 200 méteren fekvő kis hegyi faluba,az indiaiak egyik kedvenc helyére, Manaliba. Elfoglaljuk szállásunkat és kipihenjük az utazás fáradalmait, majd a falu felfedezésére indulunk. Körbejárjuk hangulatos utcácskáit és bazárjait.

6-7 nap: Manali, Transzhimalája, Leh
Elkezdődik utazásunk, amiért valójában Manaliba jöttünk. Kisbuszokba vagy terepjárókba ülünk és a következő két nap átkelünk a Transzhimaláján Ladakhba. A Lehbe vezető 472 km-es út jó időben maga a gyönyör, egy felejthetetlen utazás. A hatalmas érintetlen tiszta völgyek, hegyek, folyók, úttalan utak... Ehhez összesen négy hágón kell átjutni, a Rohtang-hágón (3978 m), a Baralacha-hágón (4883 m), a Lachalung-hágón (5059 m) és a világ második legmagasabb, autóval járható hágóján a Taglang-hágón (5359 m). Azért, hogy minél hosszabb ideig élvezzük ezt a felejthetetlen utazást, a hegyek között fogunk aludni egy időszakosan felállított pihenőhelyen, sátorban. A második nap délutánján érkezünk meg Ladakhba a „magas hágók országába”, amit gyakran emlegetnek „KisTibetnek” is. Ladakh egy magaslati sivatag, magas hegyláncokkal, mély völgyekkel, amit zöld oázisai színesítenek meg, a szikla szirtekre épített drámai látványú Buddhista kolostorai pedig igazi spirituális központtá teszik ezt a vidéket.

8 nap: Leh
A sok utazás után a mai napot pihenéssel, városnézéssel és a nagy magassághoz való alkalmazkodással töltjük. Az Indusfolyó partján, csipkés hegygerincek által körül ölelt völgyben 3500 méter magasan fekszik Leh, Ladakh központja. A kék ég, a magas hegyek látványa és a ritka levegő mindenkit elvarázsol. Ellátogatunk az egykori királyi palotába, a város felé magasodó erődbe és kolostorba, a Shanti (Béke) sztupához, az óváros csortenekkel és imamalmokkal színesített kis utcáin és a bazárba barangolunk.

9 nap: Basgo, Likir, Alchi kolostorai
Ladakh meghatározó látványosságai a világhírű Buddhista kolostorai,mai napon az Indus mentiekhez látogatunk el. Először a basgóihoz utazunk, amely egykoron a királyi család székhelye volt, politikai és kulturális központja Ladakh korai éveiben. A dombtetőre épített kolostor különleges, titokzatos és nyugodt légköre magával ragadó. Híres a Buddha szobráról és a 16 sz-i falfestményeiről. Következő helyszínünk Likir máig működő kolostora, ami egyben az egyik legrégebbi és legjobban karbantartott. Egyik nevezetessége a 7,6 méter magas arany borítású Buddha szobor. Végül Alchi nemzeti örökségnek nyilvánított kolostora következik. Különlegessége, hogy síkságra épült, nem sziklaszirtre vagy dombtetőre, hogy aztán az alatta elterülő falu fölé magasodjon. Buddha és az Istenek különböző formáit ábrázoló ősi festményei és a négykarú templom két emeletét elfoglaló Boddhisattva szobra teszi híressé ezt a helyet. A kolostorlátogatások után visszautazunk Lehbe, ahol megismert szálláshelyünkön töltjük az éjszakát.

10 nap: Shey, Thiksey, Matho és Hemis kolostorainak felkeresésére
Mai nap tovább látogatjuk a környék kolostorait. Egészen korán indulunk, hogy részt vegyünk a reggeli Buddhista szertartáson Thikseyben. A lhászai Potala palotára emlékeztető tibeti Buddhista kolostor talán a legemlékezetesebb lesz az összes közül. Egy igazi komplexum több száz szerzetessel, rengeteg Buddhista művészettel díszített helységgel és a felejthetetlen kilátással az Indus völgyére és a fehérsipkás hegyekre. Egyik fő látnivalója a 15 méter magas Maitreya Buddha szobor, amit a 14. Dalai Láma 1970-es látogatásakor szentelt fel. Ellátogatunk a kevésbé látogatott, jós fesztiváljáról híres Matho kolostorba majd Hemisbe,Ladakh legnagyobb és leggazdagabb kolostorába, ahol az éves Padmasambhava fesztivált is tartják. Szállásunk a mai napon útban Pangong Tso felé egy kis faluban lesz.

11 nap: Pangong Tso, Shey, Leh
Folytatjuk utunkat az India-Tibet határán fekvő „hosszú, keskeny és varázslatos” Pangongtóhoz. Az 5289 méter magas Chang Lahágón átkelve egy újabb lélegzetelállító völgy nyílik meg előttünk, háttérben a Karakorum hegységgel. A szélfútta vad partú, enyhén sós tó újabb remekműve a természetnek. Miután kigyönyörködtük magunkat elindulunk vissza Lehbe. Útközben megállunk Shey kolostoránál és palotájánál. Mára jóformán csak romok maradtak a palotából, ahova érdemes felkapaszkodni a lengő imazászlók rengetegében a lélegzetelállító kilátásért. A felújítatlan templom része igazi unikum a rég időket idézve. Szállásunk Lehben lesz ismét.

12 nap: Túra, Zingchen, Yuruste
3 napos túrára indulunk a Himalájába. Nevezhetnénk amolyan zarándokútnak is. Átkelünk az Induson és szűk szurdokban megbúvó Zingchenbe utazunk. Köves úton érjük el túránk kezdőpontját, egy szűk völgyben folytatjuk utunkat lassan emelkedve Rumbuk kis falujáig. Itt már kiszélesedik a völgy és pár órás út után érjük el falut Yurustét, ahol szállásunk a falu egyetlen lakóinál, egy idős Buddhista házaspárnál lesz. Kipihenjük a túra fáradalmait a hegyek mély nyugalmat árasztó csendjében. Elfogyasztjuk a helyiek által főzött egyszerű vacsoránkat és felkészülünk a másnapi túránkra.

13 nap: Túra, Ganda La (4920 m), Shingo
Megreggelizünk és útnak indulunk. Folytatjuk utunkat a völgyben lassan emelkedve, gyönyörködve a körülölelő hegyek látványában, így a felénk magasodó 6123 méter magas Stok Kangri csúcsában is. Pár óra alatt érjük el a Ganda La 4920 méter magas hágóját, megéhezve elköltjük házigazdáink által csomagolt elemózsiát az imazászlókkal feldíszített hágón. Innen már csak lefelé vezet az út a széles völgyben, majd elérjük Shingo apró kis falucskáját. Az éjszakát itt töltjük. Szintén házigazdáink gondoskodnak rólunk finom vacsorával, reggelivel és sós vagy édes tejes teával.

14 nap: Túra, Skiu, Chilling, Leh
Túrán utolsó napja. Reggeli után elindulunk,hamar egy vad kanyonba túrázunk lefelé. Közel Skiu falujához kiszélesedik és a hatalmas sziklafalakkal határolt kanyonban érkezünk be a hangulatos kis falu szélére. Felmászunk még a helyi Buddhista templomhoz, egy életre magunkba szívjuk ezt a különleges látványt és érzést. Innen a Markha folyó kiszélesedő völgyében érkezünk meg túrán végpontjához Chilingbe. Ha az épülő híd nem készül el addigra, akkor egy izgalmas drótkötélpályán, kis kosárban kelünk át a száguldó folyó felett. Még órákig autózunk a szűk folyóvölgyben hajmeresztő utakon. Lehbe térünk vissza, elfogyasztjuk utolsó Ladakhi vacsoránkat és felkészülünk a másnapi repülésre.

15 nap: Leh, Delhi
Repülőgépünk indulási idejének megfelelően a közeli repülőtérről Delhibe utazunk. Szállásunk elfoglalása után a nap hátralévő részét Delhi felfedezésével töltjük.

16 nap: Delhi, Hazautazás
Repülőgépünk indulási idejének megfelelően Delhibe városnézés.
Bevetjük magunkat a turisták paradicsomába a Paharganjba, ellátogatunk aYamuna folyó partján fekvő, egykori királyi család rezidenciába a Vörös-erődbe, Humájun síremlékéhez, az elegáns vörös-fehér mauzóleumhoz, ami a Taj Mahaléval vetekszik, az India Kapuja háborús emlékűmhöz, majd rátérünk a Királyok Útjára, ami a miniszterelnök rezidenciájához vezet. Várhatóan késő este utazunk ki a repülőtérre és kezdjük meg az utazást Magyarországra.

17 nap: Hazaérkezés

Mikor és mennyi?

Időpont: 2017. szeptember
Részvételi díj:  Ft + repőljegy

Szállás

Az indiai viszonyoknak megfelelő egyszerűbb, de tiszta, rendezett hotelekben, 2 ágyas szobákban töltjük.

Költség

Ft + repőljegy

Költség tartalmazza

 • az utazást Indiában busszal,
 • Indián belüli repülőtéri transzfereket,
 • utazást menetrend szerinti és bérelt busszal,
 • a szállásokat,
 • szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Költség nem tartalmazza

 • a nemzetközi és belföldi repülőjegyet, és reptéri illetékeket,
 • városon belüli utazást taxival,
 • a belépőket,
 • borravalókat,
 • az utasbiztosítást
 • védőoltásokat,
 • vízum árát,
 • étkezést.

Hírlevél

Ha szeretnél kapni a legújabb utazásokról, programokról és kedvezményekről tőlünk levelet, akkor bátran iratkozz fel hírlevelezőlistánkra. Köszönjük!

Hírek

Tábortüzes-szalonnasütögetős este az Árpád-kilátónál!

Közhírré tétetik, hogy 2017. június 9.-én pénteken este, tábortüzes-szalonnasütögetős estét tartunk, a Budai-hegységben található árpád-kilátónál, amire szeretettel várunk Téged és barátaidat is! Kötetlen beszélgetések, szalonna, hagyma és barátaik sütögetése, kis pálinka, bor vagy traubi társaságában. Részvétel ingyenes, vidám és feledhetetlen lesz.

Bővebben:

Ajánló

ELÉRHETŐSÉGLépj velünk kapcsolatba!

 • Postacím: 2543 Süttő, Diósvölgyi utca 2/A
 • Telefon: 0036-70-278-6852 és 0036-33-769-020
 • Email: iroda@rolitura.hu
 • MKEH engedély szám: U-001491
 • Raiffeisen Bank számlaszám: 12025000-01458338-00100003
Kapcsolat | Hírlevél feliratkozás | (c) 2017. Iránytű Utazási Iroda Kft. Minden jog fenntartva! | Tervezés: Szimbiózis Média Kft.