Túraváltozatok
1. VÁLTOZAT: ALAPÁR – 17.900 Ft/fő
Oda-vissza utazás busszal
(A Somlón egyénileg szervezed a programjaidat)
2. VÁLTOZAT: ALAPÁR + 12.000 Ft/fő
Oda-vissza utazás busszal
+ Inhauser Pincészet: BBQ vacsora 5-tételes borkóstolóval
(napközben egyéni időtöltés)
3. VÁLTOZAT: ALAPÁR + 21.000 Ft/fő
Oda-vissza utazás busszal
+ Kreinbacher Birtok: reggeli 4-tételes pezsgőkóstoló
+ hosszú geotúra szakvezetővel
+ Inhauser Pincészet: BBQ vacsora 5-tételes borkóstolóval
4. VÁLTOZAT: ALAPÁR + 35.000 Ft/fő
Oda-vissza utazás busszal
+ Kreinbacher Birtok: reggeli 4-tételes pezsgőkóstoló
+ rövid geotúra szakvezetővel
+ Tornai Pince: 4-tételes juhfark borkóstoló
+ Somló Spirit: 6-tételes pálinkakóstoló hidegtállal
+ Inhauser Pincészet: BBQ vacsora 5-tételes borkóstolóval
Mit tartalmaz a részvételi díj?
- Az utazást kényelmes autóbusszal
- Idegenvezetőt a teljes programon
Mit nem tartalmaz a részvételi díj?
A 2 / 3 / 4. VÁLTOZAT felárakat, melyek tartalmazzák a túraváltozatban foglalt programokat ill. a szakvezetést a somlói geotúrákon.
(A felárakat a helyszínen kell majd fizetni!)
Részletes program
Reggeli gyülekező – indulás
5:20-tól a Westend melletti (Nyugati pu.) parkolóban, ahonnan 5:30-kor indul a buszunk!
Reggeli pezgőkóstoló a Kreinbacher Birtokon
Hosszú lesz az út, ezért fogunk tartani egy kávé-és mosdószünetet valahol félúton. A 4 tételes pezsgőkóstoló 9 órakor kezdődik.
Kreinbacher József 2002-ben alapította a birtokot és vásárolta első dűlőit a Somló hegyen. 2003 óta folyamatos az ültetvények újratelepítése és a szőlészet, a borászat fejlesztése, hogy a terroirt leginkább kifejező borok születhessenek meg. Mára mintegy 60 hektáron gazdálkodnak organikusan és évente további 20-30 hektárról szüretelnek.
A Kreinbacher Birtok területei kiváló fekvésű, a bazaltorgonák alatti dűlők, amelyeket organikusan művelünk. A fő szőlőfajták a juhfark, a furmint, az olaszrizling és a hárslevelű.
Az első itt készített pezsgők 2014-ben mutatkoztak be, újabb fejezetet nyitva a borvidék történetében.
Geotúra – röviden vagy hosszan
A reggeli pezsgőzést követően együtt indulunk túrázni kitűnő túravezetőnkkel, majd a rövid túra után két csapatra oszlunk.
A csapattal elindulunk a Kreinbacher – Taposó-kút – Szent Ilona kápolna – Séd-forrás útvonalon. A rövid túrások utána buszra szállnak, és indulnak a Tornai Pincészetbe a vertikális juhfark kóstolóra.
━━━★━━━
KEZDŐ túra
Túratáv: 3 km | Menetidő lazán: 1,5 óra | Szintemelkedés: 125 m
Akik a hosszú túrát, azaz a hegy meghódítását választották, azok mennek tovább a hegytetőre, kilátóba és várba. Este azután újra egyesül a csapat: találkozunk az Inhauser Pincészetben, a vacsora helyszínén.
━━━★★━━━
KÖNNYŰ túra
Túratáv: 7 km | Menetidő lazán: 5 óra | Szintemelkedés: 325 m
Vertikális juhfark borkóstoló a Tornai Pincészetben
A hegy leghosszabb ideje – 1946 óta – folyamatosan működő családi pincéje a Tornai Pince. Boraik ott vannak tucatnyi amerikai és európai Michelin-csillagos étteremben, és sorozatban hozzák el a legrangosabb nemzetközi elismeréseket. Egész évben nyitva tartó vinotéka, hatalmas borterasz, üvegfalú rendezvényterem és étterem – akárhol ül le az ember egy pohár borral, úgy érzi, része a fantasztikus somlói tájnak.
Ami itt vár ránk: 4-tételes borkóstoló pogácsával, mindez múzeum- és pincelátogatással kiegészítve.
1. Friss Juhfark 2020
2. Prémium Juhfark 2020
3. Top Selection Aranyhegy Juhfark 2020
4. Top Selection Grófi Juhfark 2019
Cornus pálinkakóstoló a Somló Spirit Pálinkaháznál
A festői környezetben létrehozott, a természettel teljes harmóniát alkotó pálinkafőzde és látogatóközpont márkanevének ihletője a som, melynek latin elnevezése a „Cornus”. a Somló Spirit megálmodói és létrehozói arra vállalkoztak, hogy a pálinkakészítés legkorszerűbb technológiájával energiatakarékos- és környezetbarát módon állítsák elő termékeiket. A Somló hegy lábánál főzött pálinka azzal a szándékkal készül, hogy aki fogyasztja, megismerhesse a helybeli és a környék gyümölcseinek illatát, ízeit, és részese lehessen annak a varázslatnak, ahogyan a múlandó gyümölcs lelke halhatatlanná lesz a pálinkában.
Nincs is más hátra, mint a 6-tételes pálinkakóstoló kiváló házias hidegtállal kísérve: füstölt sonka, füstölt-főtt tarja, házikolbász, füstölt májas, tepertő, sajt, zöldségek, kenyér.
A pálinkakóstoló sor:
1. Juhfark 52° – a Somló ikonja
2. Hamvas szilva 42° – a klasszikus
3. Kajszibarack 42° – a virágzó barack illatával
4. Vilmoskörte 52° – a zamatos
5. Birs 42° – a 2022 év champion díjasa
6. Málna 42°
Barbecue vacsora az Inhauser Pincészetben
Ez az utolsó helyszínünk. Kora este itt egyesül újra a társaság: ide érkezik a pálinkát kóstoló csapat, a hosszú túrában kifáradtak is, és ide várjuk a 1. és 2. túraváltozat résztvevőit is, akik egyéni programmal töltötték a napot.
A vacsorát Inhauser István készíti, melyet 5-tételes borkóstolóval hangol össze!
A vacsora BBQ császár és csirkemell lesz, burgonyával, grillezett zöldséggel.
(Az 1. változatot, azaz az egyéni programot választó résztvevők is tudnak itt fogyasztani helyben, ha szeretnének!)
A vacsora végeztével itt fogunk buszra szállni 20.00 órakor, amely egészen Budapestig repít bennünket élményeinkkel együtt!
Visszaérkezés
Forgalmi viszonyoktól függően a várható érkezés az indulási helyszínre: kb. 23:00 óra
Utazás
Kényelmes, biztonságos autóbusszal.
A buszon előzetes helyfoglalásra lehetőség nincs, de igyekszünk figyelembe venni a speciális kéréseket!
Szükséges felszerelés
- Váltócipő a geotúrára, amelyet a buszra szálláskor át tudunk cserélni tiszta utazós cipőnkre
- Jókedv 🙂